Sutra glasovanje o povjerenju

Dan istine za Vladu FBiH: Ima li ili ne većine u Zastupničkom domu

24.07.2017.
u 10:00

Nakon skoro jednoipolmjesečne stanke Zastupnički dom Parlamenta FBiH sutra će pokazati ima li aktualna Vlada ovoga entiteta parlamentarnu većinu nakon što je stigla inicijativa iz oporbe za njezinom smjenom, piše Večernji list BiH. U kuloarima se čak nagađalo kako se odgađa održavanje zasjedanja Zastupničkog doma kako bi se uspjela osigurati potpora za ostanak Vlade Fadila Novalića. A povoda za to bilo je najmanje tri kada nisu prošli vrlo značajni dokumenti koji u suštini određuju rad federalne Vlade.

Odnosi SDA - SBB

Ovakav rasplet je rezultat sukoba koji SDA ima unutar vlastitih redova te, s druge strane, Saveza za bolju budućnost, strankom koja na više razina vlasti ima otvorene sukobe sa SDA. 
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH najprije na svojoj 19. redovitoj sjednici održanoj 14. ožujka 2017. godine nije prihvatio izvješće o radu Vlade FBiH za 2016. godinu. Nakon toga pred istim parlamentarnim domom, na dvadeset i prvoj redovitoj sjednici održanoj dva mjeseca poslije, 16. svibnja 2017. godine nije prihvaćeno izvješće o izvršenju proračuna FBiH za razdoblje od 1. svibnja do 31. prosinca 2016. godine. Uz to, oporba je među razlozima koje je navela za smjenom federalne Vlade navela i to da članovi Vlade FBiH ne nazoče sjednicama Parlamenta FBiH te iz tih razloga nisu uopće akteri parlamentarnih rasprava i konstruktivnih rasprava koje bi omogućile učinkovitiji rad Vlade FBiH. Također se objašnjava kako Vlada FBiH ne sudjeluje aktivno prilikom kreiranja politika od ključne važnosti za građane i ignorira rad Parlamenta FBiH. Vlada FBiH je pak u svojem odgovoru dostavljenom Parlamentu Federacije BiH pred sutrašnju raspravu navela kako je u 2016. godini poduzela niz aktivnosti kako bi osigurala i poboljšala stanje pojedinih oblasti te omogućila provođenje ciljeva i prioriteta zacrtanih programom rada Vlade FBiH za 2016. godinu.

Vlada odbila prigovore

U svoju “obranu” iz Vlade Federacije BiH posebno su istaknuli kako je kroz svojevrsnu reformu poslovnog okruženja Vlada poduzela niz mjera koje imaju za cilj stvaranje boljih uvjeta za rad i gospodarski rast. Posebice su u dijelu koji se tiče neusvajanja izvješća o izvršenju proračuna naveli kako su ipak poduzete potrebne aktivnosti oko izrade i usvajanja izmjena i dopuna proračuna FBiH i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2016. godinu. 
U Klubu HNS-a i HDZ-a BiH istaknuli su dana neće podržati smjenu Vlade. “HDZ i stranke HNS-a zagovaraju stabilnost. Zbog toga će podržati rad Vlade, kao i njezin nastavak rada unatoč svim poteškoćama i političkim krizama. U tome smislu sutra ćemo glasovati protiv inicijative koju su pokrenuli iz oporbenih SDP-a i Demokratske fronte”, rekao je za Večernjak dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković. 
 Inicijativa SDP-a i DF-a ima izgleda za uspjeti ako im se priključi Savez za bolju budućnost, što je za sada neizvjesno jer nije poznat decidan stav te stranke. Iz SDA su pak najavili da će bezuvjetno podržati Vladu kojoj je na čelu njihov premijer. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?