u Parizu

Dalipagić na predstavljanju Izvješća Međunarodnog prometnog foruma

Saša Dalipagić
04.10.2016.
u 10:51

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sudjelovao je jučer u Parizu, u sjedištu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), na predstavljanju najnovijeg Izvješća Međunarodnog prometnog foruma (ITF) pod nazivom "Nulti broj smrtnih slučajeva i teško ozlijeđenih na cestama“.

Kroz Izvješće je dat pregled ostvarenog napretka skupine ambicioznih zemalja začetnica u provedbi usvojenog seta mjera u prometu, nazvan "nulta vizija“, te su njime ponuđene i određene smjernice za čelne ljude u državama koji traže moguće načine drastičnog smanjenja broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda na cestama u svojim državama, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Najznačajnije teme o kojima se raspravljalo povodom predstavljanja Izvješća odnose se na iskustva zemalja koje su počele svoj put ka "Sigurnom sustavu“, odnosno o načinima rješavanja izazova koji stoje na putu provedbi "Sigurnog sustava“, kao i njegovim temeljnim načelima i nužnosti promjene svijesti.

Razmatrala se, također, i uloga čelništva država u pokretanju nužnih promjena u politikama sigurnosti na cestama te načinu praktične primjene upravljanja sigurnošću na cestama i rješavanju tipičnih prometnih nezgoda s fatalnim ishodima.

Naime, brzo rastuća motorizacija u srednje razvijenim državama povećava statističku sliku smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u prometu, gdje na globalnoj razini brojka dostiže 1.25 mil. ljudi, te je u cilju smanjenja smrtnosti i teških ozljeda u prometu nužno izmijeniti cestovni promet, kako bi se on pretvorio ne u sigurniji nego u siguran sustav.

Ovu težnju prepoznali su i Ujedinjeni narodi, pa su u svojim ciljevima održivog razvoja postavili zadatak da, u odnosu na 2010. godinu, do 2020. godine smanje za 50 posto broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u cestovnom prometu, navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?