„Uspješne žene u današnjem svijetu”

Dalfina Bošnjak: Ulažite u sebe i educirajte se jer to je kapital s kojim ćete uspjeti

konferencija „Uspješne žene u današnjem svijetu”
Fena
08.03.2023.
u 19:59

Direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak, obratila se danas na konferenciji „Uspješne žene u današnjem svijetu” koju su u povodu Međunarodnog dana žena, organizirali Večernji list BiH i M.T. Abraham Group.

Njen govor prenosimo u cijelosti:

Direktorica sam tvrtke Mostarski sajam već 20 godina. Sajam je rastao i razvijao se te je postao lider u BiH, a i šire. Ima oko 30 tisuća četvornih metara izložbenog prostora. Početkom proljeća u Mostar dođe oko 800 izlagača iz 25 zemalja svijeta, a posjeti nas i 70.000 ljudi. Statistika kaže da od 10 zarađenih jedna marka ide Sajmu, a devet Gradu. Osim izložbenog dijela, Sajam ima i konferencijski dio sa stručnim skupovima kojim spajamo poslovne partnere. Mogu reći da u ovih dvadeset godina, otkad sam ja na čelu Mostarskog sajma, potpisalo se mnoštvo ugovora, čime je Sajam postao mjesto gdje se postižu vrhunski poslovni rezultati. Sa Sajmom rastao je gospodarski i Mostar. Zemlja partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma je Izrael. Danas bih zahvalila gospodinu Kabiriju koji nam je pomogao u pronalasku zemlje partnera za 24. Međunarodni sajam gospodarstva koji se u Mostaru održava za nepuna dva mjeseca, od 2. do 6. svibnja. Bavim se djelatnošću koja je gospodarskog karaktera, gdje na upravljačkim pozicijama uglavnom caruju kolege muškarci. Međutim, u ovih dvadeset godina nikad nisam osjetila diskriminaciju.

Kako sam počela? Tvrtka je 2003. raspisala natječaj za direktora/direktoricu. Bila sam već dvije godine zaposlenica Mostarskog sajma i moji pretpostavljeni predložili su mi da se prijavim na natječaj, nakon čega sam i izabrana za direktoricu. No, prije dolaska na ovu poziciju razgovarala sam s obitelji i dobila sam od njih maksimalnu potporu. Ako u bilo kojem poslu, posebno gospodarskom, nemate potporu obitelji, to nije dobro. To mora biti dvosmjerna ulica, da vam budu obitelj i posao u skladu, i onda je uspjeh sigurno zajamčen. U Mostarskom sajmu, osim mene, radi još samo deset žena. Kroz svoj posao vidjela sam da je sa ženama jako dobro raditi, da su odgovorne, predane i vole svoj posao. Dogodilo mi se da odem na put, Sajam se organizira, radno vrijeme je do 16 sati. U 20 sati sve žene su u uredu jer nisu stigle posao završiti do 16. Vidi se, dakle, velika odgovornost. Nisam rekla da nije tako ni kod muškaraca, ali ženama zaista nikad nije problem ostati. Zadovoljna sam što Mostarski sajam ima jako dobar tim i onda je uspjeh zajamčen.

Mladim djevojkama bih poručila da mnogo rade. Moraju mnogo više raditi, a možete misliti kako je bilo prije dvadeset godina, da bi se postigli neki rezultati. Osim toga, ulažite u sebe, educirajte se, jer to je ono što vam nitko neće oduzeti u bilo koji posao da krenete. To je ono što je vaš kapital, s kojim ćete sigurno uspjeti. Jesam žena, ali u svakom slučaju smatram kako se obiteljski i poslovni život trebaju uskladiti. Morate u obitelji imati potporu. Morate napraviti dobru sinergiju između poslovnog i obiteljskog života i onda, sigurna sam, da će to sve uspjeti. Ulažite u sebe, budite zadovoljne, radite sve ono što vas veseli, druženje s prijateljima, obitelj, čitanje knjiga, vježbanje u teretani, nije bitno. Jer samo će zadovoljna osoba i ona koja vidi svoje dobre rezultate sigurno postići maksimum, bez obzira na to čime se u životu bavila.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?