Zaštita djece od prosjačenja

Dajući im novac, produžavamo njihovu agoniju

22.04.2016.
u 11:00

Putujuća izložba “Darujmo im vremena umjesto novca”, u organizaciji Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO NE iz Sarajeva i Humanitarne organizacije Altruist iz Mostara, održana je jučer u prostorijama HU Altruist u Mostaru. -“Darujmo im vremena umjesto novca” je projekt koji već šestu godinu realizira Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO NE. Primarna ciljna skupina ovog projekta su djeca koja su korisnici usluga Službe za zbrinjavanje djece koja su u stanju socijalne potrebe. Cilj izložbe je poslati širu poruku javnosti o posljedicama davanja novca djeci što prosjače na ulici i proširiti mrežu volontera. Vrlo je važno istaknuti ulogu volonterstva kao metode u zaštiti djece koja prosjače, jer i volontiranje je način na koji štitimo djecu od prosjačenja i radne eksploatacije, rekla je volonterka Lejla Grošo, studentica psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

Predviđeno je da se ova izložba organizira u dnevnim centrima diljem BiH. Prošloga tjedna volonteri su organizirali izložbu u Banjoj Luci i Tuzli, tijekom ovoga tjedna posjetit će Mostar i Zenicu, a idućeg tjedna putujuća izložba “Darujmo im vremena umjesto novca” bit će u Brčkom i Bijeljini. Grošo je također istaknula da je bh. javnost vrlo malo upoznata sa stvarnim problemima romske djece koja su natjerana na prosjačenje. - Možete vidjeti da građani vrlo često daju novac.

Najmanje se obraća pozornost na tu djecu kako bi im se osiguralo obrazovanje, normalan društveni život i socijalizacija, a jedan od glavnih ciljeva ovakvih projekata jest upravo to, da se toj djeci osigura obrazovanje kako bi postala ravnopravni članovi društva. Vrijeme koje mi provedemo s njima je dragocjeno, osobito imajući u vidu da bi, kad ne bi bili s nama, bili na ulici, naglasila je Lejla Grošo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije