Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Da nije bilo Herceg Bosne, Hrvati ne bi u BiH danas bili politički subjekt

18. studenoga 2016. u 07:00 2 komentara 2584 prikaza

Kada su srpske snage, potpomognute tzv. JNA, izvršile nasilje i agresiju na hrvatski narod u BiH, a vlada BiH nije ga mogla zaštititi jer se nije za obranu pripremila, Hrvati su samoorganiziranjem postrojbi i u tijeku obrane utemeljivali hrvatske zajednice Posavina, Herceg Bosna, Središnja Bosna, Usora i Vrhbosna. Bili su to dramatični dani kako za BiH tako i za Hrvate koji žive u njoj. O tim dramatičnim danima za Hrvate u BiH, značaju osnivanja HZ HB, a potom i HR HB, posebice doprinosu HVO-a u obrani Hrvata govori u intervjuu za Večernji list BiH Krešimir Zubak, čovjek koji je nakon ostavke Mate Bobana na mjesto predsjednika Herceg Bosne izabran za njegova nasljednika:

- Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala je iz nužne potrebe za Hrvate u BiH, u kontekstu raspada bivše države i same pozicije BiH u to vrijeme. Kada kažem da je nastala iz nužde, prvenstveno se mora voditi računa o tome da tadašnje strukture vlasti u BiH nisu imale jasno definiranu politiku, jasan odnos prema svim događanjima i bilo je jako nužno da se Hrvati kao narod samoorganiziraju. Osobno, tada nisam u tome sudjelovao, ali u potpunosti se slažem da je to bilo ispravno. Naime, kada su počela vojna djelovanja, bilo je potpuno jasno da vlasti u BiH nemaju adekvatan odgovor na agresiju koja se dogodila. Eklatantan primjer i dokaz toj tvrdnji je i izjava bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića kako to nije njihov rat u vrijeme kada su vojne i paravojne strukture JNA napale i sravnile hrvatsko selo Ravno. Dakle, u takvim uvjetima bilo je nužno da se Hrvati samoorganiziraju. Nastala je HZ HB kao jedan oblik narodne samouprave i samoobrane, vojne i političke. Smatram kako, da se nismo tako organizirali, danas ne bismo bili politički subjekt u BiH. HZ HB je funkcionirao sve do ustroja HR HB.

Rekli ste da vlast u Sarajevu nije imala definiranu politiku obrane i jasan odnos prema događajima. Može li se govoriti da službeno Sarajevo nije imalo uopće nikakav suverenitet nad unutarnjim prostorom u BiH?

- Kada sam rekao da strukture vlasti nisu imale adekvatan odgovor na događanja, dijelom sam mislio upravo i na to. Strukture vlasti su bile u najvećem dijelu razorene, područja gdje su Srbi bili većina nisu prihvaćala BiH kao državu. Iz Beograda su vršeni snažni politički pritisci, isto tako i vojni. Željelo se da BiH ostane u okviru neke krnje Jugoslavije. U takvom stanju odnosa tadašnje vlasti BiH nisu imale potpunu kontrolu nad njezinim teritorijem.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

  • jezero-matica:

    Da Zubak, ipak si pljuvao, klevetao i ogovarao Herceg Bosnu!

  • JohnConnor:

    Povijesna greska je bilo vjerovat da je kakav takav suzivot sa Bosnjacima u Pederac... ahh... Federaciji moguc. Bosnjaci koriste svaku, ama bas svaku, priliku da majoriziraju i ponize Hrvate. To shvacaju polako i likovi poput gospodina Zubaka. Bolje ikad nego nikad.