Berislav Kutle

Da danas prestane rat, mi u BiH ćemo dugo 'ratovati' s inflacijom

banka
24.07.2022.
u 09:15

Direktor Udruge banaka Bosne i Hercegovine Berislav Kutle smatra da odluka Europske središnje banke (ESB) o podizanju kamatne stope prvi put u više od 11 godina neće utjecati na financijske tokove u našoj zemlji.

- Vidim da neki mediji kažu kako je to najveće podizanje visine kamatne stope u posljednjih 11 godina, a svjesno ili ne zaboravljaju činjenicu da u tom periodu nije ni bilo povećanja. Kamate su bile u minusu, uništavana je vrijednost depozita, bio je olakšan put do kredita...

Šta ovim potezom želi ESB? Suzbiti inflaciju i vratiti je na razinu od dva posto u Europskoj uniji, koliko je bila prije pandemije koronavirusa, odnosno rata na istoku Europe. Istovremeno, bit će ostvaren rast kamata na depozite jer tko će držati novac u banci ako je kamata negativna ili nula - objašnjava Kutle za Faktor.ba i dodaje:

- Za BiH ovo neće značiti skoro ništa. Pojedine banke će mijenjati kamantne stope, ali ništa drastično. Ne očekujemo visok rast.

Ističe kako će se "rat" s inflacijom, pogotovo u BiH, dugo voditi.

- Da se danas okonča sukob u Ukrajini, negativne ekonomske posljedice trpjet ćemo sigurno nekoliko godina. Inflacija u BiH je oko 15 posto, ako ne i veća. Rast plaća je neznatan, a cijene energenata i hrane ne opadaju čak i kada se na globalnom tržištu bilježi takav trend - ističe Kutle.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije