NAKON PREGOVORA U NEUMU

Cvitanović: Venecijanska komisija je potvrdila kako nema ništa problematično s hrvatskim prijedlogom izmjena Izbornog zakona

31.01.2022.
u 15:09

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH za Dnevnik.ba je komentirao pregovore o reformi Izbornoga zakona BiH koji su tijekom vikenda održani u Neumu, piše Dnevnik.ba. 

Cvitanović je izjavio kako je najvažnije to što su dužnosnici Venecijanske komisije nedvosmisleno kazali kako je prijedlog HNS o reformi izbornog zakonodavstva do kraja u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. 

"Četiri dana provedena u Neumu su poslužila da se vide ciljevi svih sudionika pregovora. Izetbegović je rekao kako je dogovoreno smanjivanje nadležnosti Doma naroda FBiH, što jednostavno nije istina. Najveći uspjeh ovih razgovora je izrečeni stav predstavnika Venecijanske komisije koji su nedvosmisleno rekli kako je hrvatski prijedlog u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Mi smo predložili da se članovi Predsjedništva BiH imenuju kao 'predstavnik  hrvatskog konstitutivnog naroda i svih drugih građana' te 'predstavnik bošnjačkog konstitutivnog naroda i svih drugih građana', jednako tako i srpskog. To je jedno jednostavno rješenje kojim se provode sve presude Europskog suda za ljudska prava. Predstavnici Venecijanske komisije su jasno kazali kako Europski sud za ljudska prava neće imati nikakvih problema s tim", precizan je Cvitanović.

 

Druga vrlo važna stvar, dodao je, jest da su se doslovno svi sudionici pregovora, pa čak i bošnjački politički predstavnici, složili da su hrvatskom narodu narušenja njegova prava. 

"Hrvatska pozicija je ostala ustavna i mi nećemo dozvoliti da se ta pozicija naruši, a narušit će se ako se iziđe iz okvira Ustava BiH", rekao je predsjednik HDZ-a 1990. 

Sarajevski pregovarači su se krivo postavili od početka, smatra Cvitanović te dodaje kako su oni pokušali trgovati s hrvatskim pregovaračima. 

"To je s njihove strane bilo pogrešno. Ovo nije stvar trgovine nego provođenja presuda koje opterećuju Izborni zakon BiH. S tim su se svi složili, a meni je najvažnije da je to potvrdila i Venecijanska komisija. Predstavnica Venecijanske komisije je vrlo jasno rekla kako prijedlog hrvatske strane zadovoljava sve ono što je tražio Europski sud za ljudska prava. Ipak hrvatska strana ovdje nije dobila, nego je izgubila država BiH jer je i dalje ostala s nereformiranim Izbornim zakonom i neriješenim ključnim problemima funkcioniranja demokracije u BiH", izjavio je.

Podsjetio je i kako su gotovo svi modeli provedbe presuda koje opterećuju Izborni zakon BiH došli s hrvatske strane.

"Gospodin Palmer je više puta rekao kako se sve mora učiniti da Hrvati ponovno osjećaju BiH svojom zemljom. U jednom trenutku sam vjerovao kako se došlo do dogovora, kad je Venecijanska komisija rekla da je naš prijedlog u redu i kad se i Palmer s tim složio. Palmer je predložio i da se, sukladno našim zahtjevima, za izbor članova Predsjedništva BiH u FBiH kreiraju dvije liste i to bošnjačka i svih drugih građana kao lista 701 i hrvatska i svih drugih građana kao lista 702. Dan kasnije, ne znam zbog čega, promijenio je svoj stav", izjavio je Cvitanović.

Kaže kako je, kad se činilo da je dogovor blizu, došlo do eskiviranja s bošnjačke strane. 

"Kad se pak došlo do Doma naroda, počela se tražiti trgovina između legitimnog predstavljanja i nadležnosti Doma naroda, što hrvatskim pregovaračima nije padalo na pamet prihvatiti", istaknuo je Cvitanović.

Izrazio je na koncu nadu da se dogovora ipak može doći u danima pred nama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?