UOČI NOVIH PREGOVORA

Cvitanović: Nisu velika očekivanja od novih razgovora o izbornoj reformi

09.02.2022.
u 15:58

Očekivanja od pregovora o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nisu velika, ali treba im dati priliku i tragati za kompromisom, rekao je u srijedu u Mostaru predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović uoči sutrašnjeg nastavka razgovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Sarajevu.

Nakon propasti pregovora o izbornoj reformi u Neumu potkraj siječnja, uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a, čelnici šest hrvatskih i bošnjačkih stranaka odlučili su se sutra okupiti u Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi pokušali postići dogovor o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH. Čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović rekao je kako kako će hrvatska strana ponuditi "rješenja na tragu onih u Neumu".

„Mi inzistiramo na očuvanju nacionalne odrednice u Ustavu BiH, konstitutivnosti naroda i legitimnom političkom predstavljanju“, istaknuo je Cvitanović.

Pojasnio je kako nitko s hrvatske strane nije spreman trgovati načelima koja su u temelju Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Čelnik HDZ-a 1990., koji je i član vodstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke iz BiH, dodao je kako hrvatski politički predstavnici inzistiraju na otklanjanju diskriminacije prema manjinama i jamčenju legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja.

Unatoč drugačijim tvrdnjama dijela bošnjačkih stranaka kako je presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića iz 2016. provedena tako da su izbrisane odredbe Izbornoga zakona, iz ove najviše sudske institucije oglasili su se objavom da se ta odluka još uvijek smatra neprovedenom. Naveli su da je zadaća Parlamentarne skupštine izmijeniti prijeporne odredbe Izbornog zakona.

Te odredbe se odnose na način biranja izaslanika za gornji nacionalno, koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, iz kojega se bira predsjednik ovoga entiteta i Vlada. Taj je dom ključan kako bi Hrvati mogli utjecati na donošenje odluka u ovome entitetu bez preglasavanja u odnosu na četiri i pol puta brojnije Bošnjake.

Podnositelj te apelacije izjavio je kako je očekivao takvo očitovanje Ustavnoga suda BiH.

„Glede Odluke Ustavnog suda, jedino je relevantno očitovanje Ustavnog suda“, rekao je Ljubić i dodao kako nikada nije ozbiljno uzimao u obzir tumačenje dijela bošnjačkih političara i analitičara da je ta presuda provedena. 

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak smatra da je zbog neprovedene presude, odnosno izbrisanih odredbi Izbornog zakona upitna zakonitost održavanja općih izbora najesen. 

Ključne riječi

Komentara 1

ER
EroK
18:57 09.02.2022.

Ako se ide na pregovore, ne vjerujući u njihov uspjeh, onda ni neće biti uspjeha. Je li to što Hrvati žele?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?