Željka Cvijanović

BiH je prepuna krivotvorina, a jedna od njih je i popis stanovništva

Željka Cvijanović
15.10.2016.
u 11:15

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je BiH, htjeli to neki priznati ili ne, prepuna krivotvorina, a da je jedna od njih i popis stanovništva. 

"Kad-tad morat ćemo se suočiti s tim. Tužno je i da taj popis opet nekome koristi u političke svrhe da bi pokazao da je nadmoćniji, višebrojniji, da ga se više treba pitati. Sigurna sam da je s tom namjerom upravo napravljena jedna izrada brojeva, kao što se to dogodilo", istaknula je Cvijanovićeva, javlja Srna. 

Ona je dodala da joj je žao zbog toga, jer se na ovaj popis dugo čekalo, a kad je došlo vrijeme i uspjelo se ući u njegovu organizaciju bio je prepun manjkavosti, od činjenice da se 30 ljudi prijavljivalo na jednu adresu, pa do toga da se u rezidente vještački ugradi grad veličine Banja Luke s oko 200.000 stanovnika. 

"To što oni pokušavaju smanjiti postotke i reći da su to minimalna odstupanja, stvara ogroman poremećaj. To su strašna odstupanja za ovako mali prostor i ovako malobrojnu zajednicu. To su devijacije koje pokazuje BiH", rekla je Cvijanovićeva. Ona je naglasila da joj nekada djeluje klako za sve to nema lijeka, kao i da joj je žao što su međunarodni predstavnici odlučili sudjelovati u još jednoj od krivotvorina samo da bi rekli da je odrađena jedna od obveza, te je dodala da takva površnost vrijeđa svakog čovjeka koji razmišlja. 

"Da je raskorak između stvarnosti i imaginarnih brojeva bio i 500.000 stanovnika, međunarodni tim bi rekao da je to u redu, a to pokazuje ono na što ja odavno upozoravam. Teško je organizirati politički, ekonomski, znanstveni, kulturni, sportski ili bilo kakav život u državi koja odiše krivotvorinama", rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske. 

Ona je napomenula da će Srpska objaviti svoje rezultate popisa u rokovima koje je zadala Narodna skupština, kao i su Vlada i Zavod za statistiku svjesni tih rokova, te da tu nema nikave sumnje. 

"Imat ćemo ono što i treba imati pravi popis - pravu uporabnu vrijednost. Što će vam popis ako nema uporabnu vrijednost, koji kaže da imate više stanovnika koji stalno žive na prostoru države, a oni ne žive. Da planirate socijalne potrebe, da pravite razvojne projekte uz imaginaciju da imate još jednu Banja Luku koja u stvari ne postoji, a da ne govorimo o krivotvorinama kad je je riječ o etničkoj pozadini stanovništva", naglasila je Cvijanović. 

Prema njezinim riječima, Srpska će se osloniti na svoje rezultate. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?