Posušje

Čuvaju muzejsku građu i u domovima

05.03.2016.
u 07:00

Posušani su se raselili diljem svijeta, ali vole svoj kraj i svoju prošlost - i gangu, i običaje, i stare alate, i kućni namještaj koje mnogi čuvaju u svojim domovima, piše Večernji list BiH.

Pokrenuto je i otvaranje zavičajnog muzeja, prikupljeno oko 500 vrijednih eksponata, ali se nije pronašao pravi prostor pa se mnogo toga izgubilo. Prošetali smo se posuškim krajem i uvjerili kako mnogi predmeti nisu uništeni.

Zaštita vrijednosti

I mladi daju ton kulturnom pokretu i zaštiti svih vrijednosti. Uz sve dobro vezano uz zaštitu povijesnih vrijednosti, u Posušju se dogodilo nešto jako bitno, a riječ je o otvaranju Franjevačkog muzeja “U kući Oca mojega” koji je za kratko vrijeme potvrdio sve svoje vrijednosti. U obiteljskom muzeju Marić - Petrović u Vinjanima (Posušje - Tomislavgrad) je stotinu izložaka iz daleke prošlosti.

Mira Petrović pokazala nam je puno starina te naglasila kako joj raseljeni Posušani daju potporu da se sve to i dalje čuva. Darovala je nekoliko izložaka. Pokreće se i okupljanje brojnih vrijednih stvari koje bi trebalo čuvati u muzeju ili nekom drugom prostoru na razini općine.

Naime, još je u domovima dosta vrijednih stvari kod Ljube Stipića, Mirka Pirića, Ike Tole, a posebice Petra Galića Pepe. Obilje je predsmeta sačuvano i u Rakitnu, Podbiloj, Posuškom Gracu, Viru i drugim krajevima.

Vrijedna baština

Mnogi se prisjećaju izložbe likovnih radova “Posušje u srcu” koja je priređena u muzeju “U kući Oca mojega”. Svi su pogledom u zrcalo bili zadivljeni jer posuški autori imaju dušu. Slike su gledane iskreno, s čuđenjem i divljenjem jer su oslikale i daleku prošlost (stare kamene kuće, nošnju i drugo. Posušani su napravili korak dalje u svom stvaralaštvu kao svjetlost i bijeg iz sumorne stvarnosti u svijet svjetla i ljepote.

To je potvrda da Posušani mogu i žele mnogo toga pokrenuti nabolje, pa i kad je riječ o zaštiti mnogih vrijednih stvari iz daleke prošlosti. I posuški školarci će znati mnogo više o baštini i vrijednostima svoga kraja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?