Ministrica financija PŽ

Ćulap: Pozitivni financijski rezultati Županije Posavske

17.01.2020.
u 16:19

''Iako proračunska 2019. godina još nije završena, već sad se može zaključiti da je ista za Proračun Županije Posavske bila uspješna. Pozitivan financijski rezultat nije upitan, obzirom da su prihodi i primici ostvareni u ukupno većem iznosu od planiranog, po preliminarnim analizama od otprilike 1% više, odnosno oko 42,5 milijuna KM ukupno. U 2019. godini provedeno je niz aktivnosti usmjerenih ka realizaciji ciljeva strateškog razvoja Županije i osiguranja boljih životnih uvjeta za stanovnike Županije zahvaljujući zadovoljavajućem punjenju Proračuna i viziji Vlade Županije Posavske'' – izjavila je Nada Ćulap, ministrica financija Županije Posavske, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

Već godinama se, ističe ministrica Ćulap, pokušava pronaći učinkovita ravnoteža između socijalnog i razvojnog aspekta Proračuna, pomažući socijalno ugrožene kategorije, a istovremeno stvarajući uvjete za napredak i smanjenje broja socijalnih slučajeva.  U tom smislu, s jedne strane, povećan je dječji doplatak na 45 KM po djetetu mjesečno, a zbog financijskih poteškoća zdravstvenih ustanova s područja Županije Posavske povećani su i transferi zdravstvenim institucijama za 300.000 KM. S druge strane, izdvojeno je 1.150.000 KM za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, povećana su izdvajanja za vodoprivredu i uređenje poljoprivrednog zemljišta.

''Trudimo se uredno servisirati postojeće kreditne obveze, kao i pružati maksimalnu potporu kapitalnim razvojnim projektima na području Županije Posavske'' – naglasila je Ćulap, dodajući da bi se projicirani pozitivni trendovi u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine trebali odraziti i na ekonomsku situaciju Županije Posavske. Stoga, kaže, plan Proračuna Županije Posavske za 2020. godinu slijedi istu uspješnu formulu iz 2019. godine.

Ukupno, planirani prihodi za 2020. godinu iznose 43,4 milijuna KM i veći su od plana 2019. godine za 3,36%. Županija se ne planira kreditno zaduživati, pa se planirani prihodi za financiranje rashoda odnose isključivo na proračunske prihode, namjenske prihode te manji dio tekućih i kapitalnih potpora. Prilikom izrade Proračuna Županije Posavske osnovni cilj je bio osiguravanje održivog napretka Županije, prvenstveno kroz potporu malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu te uređenju poljoprivrednog zemljišta. Županija Posavska je, na prvom mjestu, plodno poljoprivredno područje, s privlačnim geostrateškim položajem pa se u 2020. godini za navedene svrhe planira izdvojiti ukupno oko 3 milijuna KM.

''Kao i do sada, nisu zanemarene najugroženije kategorije stanovništva Županije, pa će se nastaviti s implementacijom programa iz oblasti socijalne zaštite i skrbi o braniteljskoj populaciji, ali i s implementacijom ostalih programskih usmjerenja, bilo postojećih, bilo novih, koja su prepoznata kao ključna. Uvodimo nove programe zaštite obitelji s djecom i u te svrhe namjeravamo izdvojiti 100.000 KM više nego u 2019. godini. Osim toga, posebna pozornost će se pružiti financijskoj potpori mladim obiteljima kroz stambeno zbrinjavanje, oslobađanje od plaćanja poreza za kupovinu prve nekretnine i druge mjere demografske politike. U sferi obrazovanja pomoć je usmjerena ka osiguranju besplatnog prijevoza učenika, sufinanciranju nabavke udžbenika i već dugogodišnjoj praksi stipendiranja naših studenata.''

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije