Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čudo od čokolade: Sve gotovo za pola sata

06. kolovoza 2022. u 15:43 0 komentara 1821 prikaza
Foto: shutterstock

Čokoladni kolač od biskvita i kreme, odnosno ganachea koji ne zahtijeva puno vremena za pripremu. Napravite ga dan ranije i ostavite u hladnjaku preko noći da se ganache stegne.

Sastojci

Biskvit

4 jaja

100 g šećera

100 g tamne čokolade

200 g maslaca

50 g glatkog brašna

1 vrećica praška za pecivo

Ganache

500 ml slatkog vrhnja

200 g tamne čokolade

Priprema

1 Ispecite biskvit

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke i šećer izmiksajte da nastane pjenasta smjesa.

U to dodajte maslac i čokoladu koje ste otopili na pari, zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Na kraju ručno i laganim pokretima umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite u manjem limu za pečenje kojeg ste premazali uljem i posipali brašnom oko 20 minuta, piše Index.hr.

2 Pripremite ganache

Dok se biskvit peče, zagrijte slatko vrhnje, no nemojte da zakuha. Maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu.

Miješajte pjenjačom da se rastopi. Trebate dobiti tamnu, glatku i prilično tekuću smjesu, odnosno preljev.

3 Prelijte i pustite da se dobro ohladi

Odmah prelijte ganache preko upravo pečenog biskvita i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prebacite kolač u hladnjak, najbolje preko noći.

Neka vas ne brine što je krema još uvijek prilično tekuća i kad se rashladi na sobnoj temperaturi, stegnut će se u hladnjaku.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.