BORBA PROTIV TERORIZMA

'Crvenim telefonom' SAD spojio Hrvatsku, BiH i Srbiju

Reuters/Pixsell
21.07.2017.
u 20:16

Izvješće State Departmenta navodi da “BiH i dalje nema kapacitet za temeljitu istragu i procesuiranje stranih terorističkih boraca”. Države na zapadnom Balkanu dijele bojazan od transnacionalnog terorizma jer balkanskom rutom prolaze oružje, narkotici, sumnjive osobe...

Operativni centri policija triju država – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije – povezani su tijekom prošle godine opremom za uspostavljanje sigurne videoveze u slučaju terorističkih napada, otkriva godišnje izvješće američkog State Departmenta o borbi protiv terorizma u svijetu, koje je objavljeno jučer. 

Opremu i politiku podršku takvom povezivanju dali su Amerikanci, odnosno State Departmentov EXBS, program za kontrolu izvoza i granične sigurnosti, primarno uspostavljen s ciljem sprečavanja širenja oružja za masovno uništenje, ali očito korišten i za financiranje antiterorističke suradnje država u jugoistočnoj Europi. Opširno izvješće State Departmenta ne bavi se posebno Hrvatskom, kojoj nije posvećen odlomak kao što je posvećen Srbiji, BiH, Kosovu, Makedoniji i nizu drugih europskih država. Podatak o uspostavi videoveze za slučaj terorističkih napada otkriva se u odlomku koji govori o Srbiji. Sve države na zapadnom Balkanu dijele slične bojazni od transnacionalnog terorizma, piše u izvješću. Te bojazni proizlaze iz činjenice da se tzv. balkanskom rutom, koja spaja Bliski istok sa zapadnom Europom, kreće i naoružanje, narkotici, sumnjive osobe... Dokument koji je jučer objavljen ne daje više podrobnosti o antiterorističkoj vezi, svojevrsnom “modernom crvenom telefonu” između Zagreba, Beograda i Sarajeva koji se ima koristiti u slučaju terorističkog napada, ali vjerojatno se polazi od pretpostavke da bi bilo kakav terorizam na ovom području imao neke veze s kretanjima na balkanskoj ruti pa je stoga suradnja država na ruti ključna i za sprečavanje i za otkrivanje. U godišnjem antiterorističkom izvješću State Departmenta iznose se i procjene tzv. stranih boraca koji su iz država u hrvatskom susjedstvu otišli u Siriju ili Irak u “džihad” na strani ISIL-a ili neke druge terorističke organizacije. Oko 300 državljana BiH otišlo je od 2013., a oko 50 ih se vratilo, navodi izvješće, pozivajući se na tvrdnje dužnosnika BiH i medijska izvješća. Ta je brojka u skladu s brojkama iznesenim u, primjerice, tajnom NATO-ovu izvješću o situaciji na zapadnom Balkanu (gdje se spominje brojka od 260), odnosno u neskladu s izjavama predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja je krajem prošle godine govorila o tisućama državljana BiH koji su se navodno pridružili džihadistima u Siriji i Iraku.

Dio radikaliziranih državljana BiH odlazio je u Siriju i Irak iz dijaspore, najviše iz Austrije. Jučer objavljeno izvješće State Departmenta govori o oko 300 građana Austrije koji su otišli u rat u Siriju ili Irak, a među njima su Bošnjaci druga najzastupljenija etnička skupina (prva su Čečeni). Austrijske službe sigurnosti spriječile su njih 50-ak u odlasku u Siriju, među njima i 22 žene, a krajem 2016. nadzirale su njih 80-ak koji su se vratili iz Sirije ili Iraka u Austriju. Izvješće State Departmenta ne govori koliko džihadista-povratnika nadziru službe u BiH, ali navodi da “BiH i dalje nema kapacitet za temeljitu istragu i procesuiranje stranih terorističkih boraca”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?