Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Crveni trokut na lijeku - kazna do 1000 KM

29. studenoga 2021. u 12:19 0 komentara 1532 prikaza

Građani prije i tijekom  vožnje ne smiju koristiti lijekove na čijim kutijama je istaknut crveni trokut, iako su dio njihove redovne terapije, jer im u tom slučaju prijete kazne do 1000 KM, kao i oduzimanje vozačke dozvole do šest mjeseci, prenosi Glas Srpske.

Da je nemalo onih koji sjedaju za volan pod utjecajem narkotika ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati za vrijeme vožnje, potvrđuju i podaci Ministarstva unutarnjih poslova RS prema kojima je od početka godine do 18. studenog iz tih razloga kažnjeno 118 vozača.

- U istom razdoblju 892 vozača su sankcionirana zbog odbijanja da se podvrgnu testiranju na prisustvo droga u organizmu, drugih opojnih sredstava ili lijekova - kazali su u MUP-u RS.

Prema njihovim podacima, zbog istog prekršaja je u usporednom periodu lani sankcionirano 107 vozača, a 493 su odbila da se podvrgnu testiranju. U MUP-u su kazali da su za ove prekršaje Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH predviđene sljedeće sankcije.

- Ako vozač učini neki od tih prekršaja, bit će kažnjen novčanom kaznom od 100 KM, dva kaznena boda i zabranom upravljanja motornim vozilom jedan mjesec. Ako je izvršenjem ovog prekršaja izazvana prometna nesreća, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 300 do 1000 KM, te će mu biti zabranjeno upravljanje vozilom od jednog do šest mjeseci - istaknuli su za Glas Srpske u MUP-u. 

Da vozači koji koriste lijekove s mogućim utjecajem na psihofizičke sposobnosti,  značajno povećavaju rizik da uzrokuju prometnu nesreću smatra i vršitelj dužnosti zamjenika direktora Agencije za sigurnost prometa  RS Milija Radović.

- Subjektivni osjećaj vozača je jedno, a mogući utjecaj lijeka na njegove sposobnosti drugo. Nisu proizvođači tih lijekova bez razloga stavili upozorenje da oni koji ga koriste ne smiju da rade - kazao je Radović, dodajući da se o ovom problemu nedovoljno priča i pozivajući liječnike da upozore svoje pacijente prije nego što im propišu recept za te lijekove.

Predsjednica Farmaceutskog društva RS Rada Amidžić kazala je da lijekovi iz grupe trigonika koji utječu na centralni živčani sustav mogu ozbiljno utjecati na sposobnosti vozača, zbog čega ne bi smjeli sjedati za volan.

- Pored toga što na pacijente djeluju uspavljujuće i opuštajuće, ti lijekovi mogu ozbiljno ugroziti sposobnost i brzinu reagiranja vozača. Oni su svjesni okruženja, ali su njihove reakcije usporenije - pojasnila je Amidžić.

Dodala je da u korištenju ovih medikamenata moraju biti oprezni i oni koji rade na poslovima gdje postoji rizik od ozbiljne povrede.

- To se posebno odnosi na radnike na pilanama i za opasnim strojevima koji moraju biti pod strogim liječničkim nadzorom, te da im njihov liječnik kaže da li smiju da rade dok su pod terapijom - smatra Amidžićeva.

Istakla je i da oni koji koriste medikamente protiv alergija, odnosno antihistaminike moraju biti oprezni.

- Postoje lijekovi koji se koriste za ublažavanje alergijskih simptoma, nakon kojih ne smijete sjesti za volan jer sadrže aktivnu komponentu koja izaziva blagu pospanost i omamljenost - dodala je Amidžić.

Jedan od najočiglednijih znakova da se ne smije sjedati za volan je crveni trokut, a kako je naglasila Amidžić, ako građani nisu sigurni da smiju upravljati vozilom zbog propisane terapije, trebaju se obratiti farmaceutu ili svom liječniku, koji će im dati potrebne informacije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.