Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Crnadak: Značaj zabrane nuklearnog testiranja

Crnadak
13.06.2016.
u 15:02

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je u Beču na ministarskom sastanku povodom dvadesete godišnjice od potpisivanja Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), te naglasio značaj sveobuhvatne zabrane nuklearnog testiranja i značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje tom sporazumu.

Sastanak je organizirala Pripremna komisija Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba (PrepCom CTBTO), priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Iako još nije stupio na snagu, broj nuklearnih eksplozija je dramatično smanjen od potpisivanja Sporazuma 1996. godine, zbog neformalnog moratorija zemalja potpisnica, podsjetio je Crnadak i zaključio da, iako je dobrovoljno poštivanje moratorija od neprocjenjive važnosti, ipak bi stupanje na snagu Sporazuma dobilo trajni i pravno obavezujući karakter.

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba je multilateralni sporazum kojim se države članice obavezuju na zabranu svih vrsta nuklearnih testova i ostalih nuklearnih eksplozija na njihovoj teritoriji bez obzira na to radi li se o vojnim ili civilnim svrhama.

Sporazum je otvoren za potpisivanje 1996. godine, a formalno bi trebao stupiti na snagu kada ga ratifikuju 44 države koje su u to vrijeme posjedovale nuklearne reaktore ili reaktore za istraživanje.

Od spomenutih država, Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja još nisu potpisale ovaj sporazum, a Kina, Egipat, Iran, Izrael i Sjedinjene Američke Države ga još nisu ratifikovale.

Bosna i Hercegovina je jedna od 164 države koje su ratifikovale Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije