konferencija u Berlinu

Crnadak: Za regiju važan nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa

31.05.2017.
u 20:06

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je danas na Osmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe Aspen Instituta u Berlinu. Glavne teme Konferencije bile su ekonomski razvoj regije, poboljšanje ekonomskih odnosa i reforme u oblasti vladavine prava.

Šef bh. diplomacije u svom izlaganju na temu ekonomskog razvoja zapadnog Balkana istaknuo je da je za regiju jako važan nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa kao podrška Europske unije infrastrukturnim projektima s ciljem povezivanja regije u području prometa i energije, što će pridonijeti većoj atraktivnosti regije za ulaganja.

Također je napomenuo da samo snažne regionalne veze temeljene na međusobnoj političkoj i ekonomskoj suradnji i razumijevanju, bi gurnule zapadni Balkan naprijed i učinio svoj razvoj samoodrživim.

Kako bi se ponovno pokrenuo proces reformi na zapadnom Balkanu, EU treba, smatra Crnadak, ojačati svoj angažman u regiji pružanjem gospodarskih prilika lokalnom stanovništvu.

- Za građane gospodarski rast i realizacija različitih infrastrukturnih projekata predstavljaju značajan i konkretan dokaz o prednostima koje integracije u EU i regionalna suradnja mogu donijeti u naše zemlje, poput mosta u Gradišci i drugih sličnih projekata - naveo je bh. ministar.

Sudionicima Panela poručio je da je potrebno poslati poruku vladama i stanovništvu zapadnog Balkana, što EU može ponuditi u politički relevantnom vremenskom razdoblju, a ne, kako je rekao, zadržati iluzorna i nerealistična obećanja o mogućim datumima za njihovo puno članstvo.

- EU mora ponuditi konkretne, realistične korake ka privrednoj integraciji zapadnog Balkana - istaknuo je Crnadak. On se tijekom konferencije, susreo s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom.

U nastavku posjete Berlinu, planirani su susreti Crnatka sa savjetnikom za vanjsku politiku i sigurnost u uredu njemačke kancelarke Angele Merkel Christophom Heusgenom, predsjedateljem Odbora za Europu Guntherom Krichbaumom, predsjedateljem Odbora za vanjsku politiku Norbertom Röttgenom i predsjedateljem Parlamentarne grupe Bundestaga za BiH Marieluise Beck, najavljeno je iz MVP-a BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?