MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Crnadak u Poljskoj razgovarao sa potpredsjednikom Vlade R Hrvatske

fafa
29.11.2016.
u 11:30

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak susreo se danas sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davorom Ivom Stierom neposredno prije Ministarskog sastanka zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, koji se održava u Varšavi.

Tijekom sastanka, potvrđeno je opredjeljenje obje strane da se u skorije vrijeme organizuje zajednička sjednica Vlade R Hrvatske i Vijeća ministara BiH, tijekom koje bi se potpisalo nekoliko usuglašenih sporazuma iz oblasti zapošljavanja, zaštite tajnih podataka, turizma i vanjske trgovine.

Ministar Crnadak je upoznao ministra Stiera da je za BiH od velikog značaja nastavak infrastrukturnog povezivanja BiH i Hrvatske. U tom smislu, ministar Crnadak je naglasio da je glavni prioritet izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, te je zamolio ministra Stiera da Hrvatska sa svoje strane učini sve kako bi izgradnja počela što prije.

Crnadak je informirao hrvatskog kolegu da je za BiH i dalje veoma značajno rješavanje pitanja odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, te da BiH očekuje zajednički pristup rješavanju ovog pitanja uz poštovanje konvencije iz Espooa, koja se odnosi na procjenu zaštite okoline preko državnih granica.

Hrvatska strana je takođe izrazila zabrinutost zbog dugogodišnjeg zagađenja  zraka u Slavonskom Brodu zbog rada Rafinerije nafte Brod, te su pozvali BiH na konstruktivnu suradnju po ovom pitanju i pronalaženje rješenja na dobrobit građana obje zemlje.

Ministri su ponovili opredijeljenost obje zemlje da svi ratni zločini moraju biti istraženi i svi počinioci trebaju odgovarati, te su u tom kontekstu podvukli značaj što bolje suradnje pravosudnih institucija u cilju izbjegavanja bilo kakvih nesporazuma. 

Razgovarano je i o nastavku vanjskotrgovinske suradnje dvije zemlje, što je za BiH posebno značajno jer je Hrvatska treći vanjskotrgovinski partner BiH, sa godišnjom razmjenom od 2,6 milijardi KM.

Potvrđena je snažna podrška Hrvatske procesu europskih integracija BiH, kao i opredijeljenost Hrvatske poštovanju Daytonskog sporazuma i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?