9. siječnja

Crnadak: Prisustvovat ću proslavi Dana RS-a

Igor Crnadak
25.12.2015.
u 18:26

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je danas da će 9. siječnja prisustvovati službenoj proslavi Dana RS u Banjoj Luci.

Ustavni sud BiH je krajem studenog usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 3. b) Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim se Odredba da je za Dan RS određen 9. siječnja proglašava neusklađenom s Ustavom BiH.

Nakon ove odluke uslijedila je zajednička izjava vodećih političkih predstavnika tog bh.entiteta kojom je odbačena odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. siječnja kao Dana RS.

Dužnosnici RS-a i njezini predstavnici u institucijama BiH suglasili su se 29. studenog da Narodna skupština RS-a donese odluku i raspiše referendum na kome bi se narod odlučio prihvaća li odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS, 9. siječnja. 

U zajedničkoj izjavi u 12 točki su zatražili od Parlamenta BiH da u roku 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao donošenje odluka sa sudjelovanjem najmanje jednog suca iz svih konstitutivnih naroda i oba bh. entiteta.

Po tom zakonu Ustavni sud BiH neće imati strane suce u svom sastavu.

- Ukoliko se u predviđenom roku od četiri mjeseca ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH političke stranke će u tom roku donijeti odluku hoće li sudjelovati u daljnjem radu institucija BiH i o tome potpisati zajedničku izjavu, stoji, između ostalog, u izjavi koju su potpisali svi dužnosnici RS-a i njeni predstavanici u bh. organima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?