Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a

Crnadak na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a
03.03.2017.
u 18:09

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji je danas održan u Zagrebu u okviru predsjedanja Republike Hrvatske SEECP-om.

Crnadak je obraćajući se sudionicima sastanka naglasio značaj SEECP-a, kao i drugih regionalnih inicijativa i poručio da regionalna saradnja ostaje jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Također je naglasio da velike migracije stanovništva, valovi izbjeglica i sigurnosni izazovi, koji su u posljednje dvije godine doveli u pitanje sigurnost Europe i njenog neposrednog susjedstva, iziskuju još jaču i intenzivniju suradnju zemalja jugoistočne Europe.

- Suradnja Bosne i Hercegovine sa prvim susjedima, stvaranje međusobnog povjerenja i unapređenje konstruktivnog dijaloga posebno sa Hrvatskom i Srbijom od ključne su važnosti za stabilnost i razvitak ove regije. Potvrdilo se da je upravo europska perspektiva najbolji i najpoticajniji okvir za prevladavanje naslijeđa iz prošlosti ove tri zemlje i da EU ostaje najbolji i sigurno jedini ozbiljan okvir za suočavanje sa preostalim otvorenim pitanjima i izazovima - istaknuo je ministar.

Na kraju obraćanja, ministar Crnadak je objavio kandidaturu Bosne i Hercegovine za predsjedanje Procesom za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) u mandatu 2018-2019. godine.

Na sastanku u Zagrebu ministri zemalja članica SEECP-a su razgovarali također o načinima borbe protiv terorizma, potpori zemljama članicama SEECP-a koje su na putu europskih i suradnji u oblasti Connectivity agende, komunikacija, transporta i energetike. 

Bosna i Hercegovina je članica SEECP-a od 2001. godine i od tada aktivno sudjeluje u radu brojnih konferencija i sastanaka na najvišem državnom i ministarskom nivou. Bosna i Hercegovina je predsjedala SEECP-om u mandatu 2003/2004. godina, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?