Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Crnadak na Ministarskom sastanku zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana

fass
29.11.2016.
u 16:33

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je, u okviru dvodnevne posjete Poljskoj, danas sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, koji je održan u Varšavi, Republika Poljska.

Višegradska grupa je regionalna multilateralna organizacija koja okuplja Poljsku, Mađarsku, Slovačku i Češku, a za osnovni cilj ima jačanje procesa europskih integracija. Sastanak se održava pod okriljem predsjedavanja Poljske ovom organizacijom, a centralna tema sastanka je “Centralna Evropa i Balkan: sigurni u sve nesigurnijem svijetu? Kako se suočiti s novim izazovima?”.

Ministar Crnadak prisutnima se obratio na temu regionalne sigurnosti, naglasivši važnost regionalne suradnje koja, iako postoji, mora da jača, kako bi se što bolje odgovorilo izazovima s kojim se, ne samo zapadni Balkan, već i cijela Europa susreću.

- Male države poput Bosne i Hercegovine ne mogu biti ključni igrači u borbi protiv globalnih prijetnji, ali mogu dati značajan doprinos miru i sigurnosti, kroz konstruktivnu ulogu u regionalnim strukturama. Zbog toga je zajednička akcija i suradnja između Europske unije i zapadnog Balkana izuzetno važna i od međusobne koristi, te je istodobno preduslov za sigurnost na cijelom kontinentu. Moramo zajedno surađivati, osobito u svjetlu današnjih sigurnosnih izazova, poput terorizma i migrantske krize - zaključio je ministar Crnadak tijekom obraćanja.

Osim ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, sastanku je prisustvovala i visoka predstavnica Europske unije za spoljnu i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Po završetku sastanka, ministar Crnadak putuje u Beč, gdje će se kasnije u tijeku dana susresti s ministrom za Europu, integracije i inostrane poslove Republike Austrije Sebastijanom Kurcom, s kojim će zajedno sudjelovati na ceremoniji zatvaranja „Godine kulture Austrija-BiH 2016“, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?