sastanak

Crnadak i talijanski senator Sonego razgovarali o prioritetima BiH

Crnadak
23.03.2016.
u 15:53

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas sa šefom izaslanstva Parlamenta Republike Italije u Parlamentarnoj skupštini Centralnoeuropske inicijative (CEI) talijanskim senatorom Lodovicom Sonegoom, a jedna od tema razgovora bila je aktualna politička situacija i vanjskopolitički prioriteti BiH.

Sastanku su prisustvovali i nacionalni koordinator BiH za CEI Miloš Prica i veleposlanik Republike Italije u BiH Ruggero Corrias.

Crnadak je naglasio da BiH posvećuje veliku pažnju jačanju regionalne suradnje te informirao o prioritetima BiH predsjedavanja CEI-em u 2016. godini, kao i o planiranim aktivnostima i sastancima.

Govoreći o bilateralnim odnosima BiH i Republike Italije, istaknuo je kako su oni vrlo dobri i prijateljski te da je potpora Italije na europskom putu značajna za BiH. Istaknuo je da je predaja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji (EU) tek početak velikog posla koji predstoji BiH.

Dodao je kako je krucijalno da se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci učini napredak kako bi BiH bila bliža sljedećem cilju, a to je stjecanje kandidatskog statusa u 2017. godini.

Crnadak je istaknuo i to da je BiH odlučna iskoristiti pruženu šansu na europskom putu te obavijestio o aktivnostima na provedbi Reformske agende, prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije.

Također, informirao je i o pripremama BiH za događaj planiran za 19. svibnja u Trstu, koji će predstavljati sinergiju CEI i Europske banke za obnovu i razvitak u podršci privrednom razvitku regije, uz učešće kineskih partnera, kao i za Samit zemalja zapadnog Balkana u Parizu u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan sredinom godine, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?