Vanja Jovanović

Čovjeku je svijet postavljeni stol, a nikada nije bio usamljeniji

Vanja Jovanovic
30.04.2016.
u 09:27

Mnoge stvari koje izgledaju kao religija imaju samo plašt od religije ili od antireligije, rekao je Jovanović

Vjernici pravoslavne vjere pripremaju se da obilježe najvažniji i najveći kršćanski praznik Vaskrs, kojim se slavi temeljni princip krišćanstva – Isusovo uskrsnuće. Prema kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na križu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

O Vaskrsu i običajima za taj praznik za Fenu je govorio paroh Stare pravoslavne crkve, otac Vanja Jovanović, navodeći da je uskrsenje Kristovo najveći praznik u kršćanstvu. Objasnio je kako je čovjek stvoren da bi vječno postojao. 

- Vaskrs je pokretni praznik i praznuje se poslije židovske Pashe, u prvu nedjelju poslije punog mjeseca koji pada na sam dan proljetne ravnodnevnice ili neposredno nakon nje - kaže paroh Jovanović.

Govoreći o najpoznatijem običaju bojanju jaja, ističe kako je jaje simbol obnavljanja i prirode života. Jaja se boje na Veliki petak, najviše crvenom bojom koja je simbol Kristove prolivene krvi, dakle bojom uskrsnuća, ali i radosti jer uskrsnuća nema bez stradanja i smrti. Jedno od tih crvenih jaja (prvobojeno) čuva se u kući do idućeg Vaskrsa i zove se čuvarkuća – kazao je Jovanović.

Ističe između ostalog kako je Vaskrs prvenstveno unutarnji doživljaj svakoga od nas, a onda i cijele zajednice. Dodaje da je problem današnjeg življenja globalizacija, čiji je dio neupitno i BiH. Čovjek se, ocjenjuje, nikad nije više kretao, nikad nije više putovao te nikad nije imao više mogućnosti.

- Sve mu je dostupno. Cijeli svijet mu je jedan postavljeni stol. A opet s druge strane, činjenica je da čovjek nikad nije bio usamljeniji. Jer se boji, smatra da će taj netko drugi uništiti njegov identitet. Da je drugi prijetnja njegovom identitetu, što nije. Ujedno ima potrebu da bude kroz drugoga, jer jedino tako može imati svoj identitet. Primjera radi majka koja je izgubila dijete, za nju je umro jedan dio svijeta. Ona ga više ne prepoznaje. Ona je kroz to dijete prepoznavala taj svijet, on je izgubio boje nije više isti. Ne doživljava ga na isti način - navodi paroh.

O sveprisutnijem manjku dijaloga vjernika i ateista koji se međusobno optužuju za "agresivnosti" pri iznošenju svojih stavova, Jovanović je rekao da svaki čovjek ima slobodu izbora. On je stava da, kada se govori o vjeri i tom pokretu čovjeka iznutra, nitko drugi ne može upaliti tu vatru u čovjeku osim on sam.

- Dakle svađati se o tim pitanjima je nepotrebno. Voditi normalne razgovore je apsolutno potrebno. Agresivnost niti bilo što drugo nam ne svjedoči ni o vjerniku ni o onome tko nije vjernik, a dobar je čovjek. Svjedoči o unutarnjem stanju čovjeka. Na isti način netko će se posvađati o kulturi. Mislim da se još više svađaju o politici. Mnoge stvari koje izgledaju kao religija imaju samo plašt od religije ili od antireligije, zaključio je Jovanović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije