IZVANREDNO ZASJEDANJE HNS-A BIH U MOSTARU

Čoviću pojačana pozicija za nastavak pregovora o izbornoj reformi

19.02.2022.
u 18:26

Ne uspije li dogovor o izbornoj reformi Hrvati će tražiti federalnu jedinicu u BiH

Pregovarački tim Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH predvođen predsjednikom ove političke asocijacije koja okuplja 15 najvažnijih hrvatskih stranaka u BiH u subotu je dobio 'novi mandat' za nastavak razgovora o izbornoj reformi koja bi se s predstavnicima bošnjačkih stranaka trebala nastaviti sljedećeg tjedna kako bi se pokušala izbjeći nova velika kriza u BiH koja bi mogla nastupiti u slučaju da Hrvatima više puta brojniji Bošnjaci na izborima predviđenim najesen nastave birati političke predstavnike. Na izvanrednome zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je bilo potpuno zatvoreno za javnost, a ni sami sudionici nisu mogli komunicirati putem mobitela jer se ometao signal, upućene su jasne poruke kako bi u slučaju propasti izborne reforme te ponavljanjem nametanja člana BiH Predsjedništva i 'otimanja' Doma naroda, višeg doma Parlamenta u kojemu tri naroda  čuvaju balans moći, vodilo zahtjevom za uspostavom hrvatske federalne jedinice. „Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH“, stoji u najvažnijem sedmom zaključku s izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora. Pri tome su poručili kako u sadašnjim okolnostima nema uvjeta za održavanje izbora smatrajući da je odlukom Ustavmog suda BiH o brisanju dijela odredbi Izbornog zakona sada nemoguće upravo popuniti taj gornji dom. Upravo na te okolnosti upozoravaju i vodeći dužnosnici hrvatske države predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, te većina stranaka u Saboru smatrajući da bi izbore u BiH trebalo odgoditi dok Hrvati i Bošnjaci u BiH ne postignu dogovor o izbornoj reformi kako bi se prestalo s praksom preglasavanja najmanje brojnoga naroda. Na potrebu dogovora ukazao je i posebni izaslanik za zapadni Balkan u State Departmentu Gabriel Escobar svjedočeći pred Senatskim odborom za vanjsku politiku ovoga tjedna kada je istaknuo kako Hrvati i Bošnjaci moraju postići rješenje kako bi se lakše oduprlo potezima srpskog secesionizma.

Predstavnici iz Zagreba i Mostara tvrde da se preglasavanjem Hrvata krši Daytonsko-pariški mirovni sporazum te Washingtonski sporazum o uspostavi hrvatsko-bošnjačke  Federacije BiH kojoj je Hrvatska uz SAD bila glavni sponzor. Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović najavio je kako će već sljedećeg tjedna uslijediti nastavak razgovora vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka koje uz posredovanje diplomata SAD-a i EU prije tri tjedna u Neumu nisu postigle dogovor. No, sada na nastavku razgovora zakazanim za utorak u Mostaru neće biti stranih diplomata. „Ja bih bio najsretniji da u sljedećih desetak dana završimo pregovarački proces, da stvorimo preduvjete izmjenama Izbornoga zakona i ograničenim izmjenama Ustava da možemo organizirati izbore u demokratskoj proceduri“, rekao je Čović. On je izrazio očekivanje da će bošnjački političari razumjeti poruke koje su Hrvati uputili sa zasjedanja HNS-a BiH. Dodao je kako je na nastavak razgovora ohrabrio i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, te potpredsjednik Europske komisije Josep Borell s kojim je telefonski razgovarao prije nekoliko dana. Hrvatska strana u BiH nastavak razgovora vidi kroz rješenja koja su predložena u Neumu i koje je poduprla Venecijanska komisija kada je u pitanju model biranja članova Predsjedništva BiH bez brisanja nacionalnoga predznaka, jamčenju legitimnog političkog predstavljanja bez nametanja predstavnika od brojnijih Bošnjaka, te očuvanju pozicije Doma naroda.  Bošnjački pak predstavnici smatraju kako treba ograničiti ulogu Doma naroda kao što je to slučaj u Republici Srpskoj gdje tamošnji Hrvati i Bošnjaci ne mogu uopće utjecati na volju srpske većine.
HNS BiH nakon subotnjeg zasjedanja nije posve isključio niti mogućnost bojkota ili blokade izbornoga procesa iako to izrijekom ne stoji u zaključcima. Ova je politička asocijacija koja je u subotu okupila više od 550 izaslanika poručila kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH krajnje pristrano te da je imenovano također preglasavanjem Hrvata i kršenjem parlamentarnih procedura.  Izu ovoga političkoga bloka zbog toga su zatražili njegovo raspuštanje.
 

Komentara 1

IJ
I ja tebi
21:20 19.02.2022.

Konačno bilo je i vrijeme da se jednom kaže dosta jer njihov bezobrazluk nema kraja.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?