Lider HDZ-a BiH

Čović: Zatvoriti vrata onima koji misle da mogu raditi nametanjem

Dragan Čović
Fena
02.03.2024.
u 18:07

“Ono što mi ne uradimo, ostavljamo dovoljno prostora drugima da se miješaju. Uvjeren sam da BiH neće biti funkcionalna dok izvršna i zakonodavna vlast, politička vlast u BiH koju je narod birao ne preuzme odgovornost za sebe i donosi odluke”, rekao je Čović.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović danas se medijima obratio u Banjoj Luci. Govorio je o Izbornim zakonu, ali i o Zakonu o Sudu Bosne i Hercegovine kao i Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Čović je prokomentirao ova tri zakona te kazao kako je urađen dobar dio posla, ali da nisu usuglašeni do kraja.

Naime, lider HDZ-a je danas kazao kako postoji mogućnost da uskoro postignu jednu razinu usuglašenosti.

“Postoji mogućnost da u ponedjeljak ili utorak damo jedan glas da smo postigli jednu razinu usuglašenosti i da onda Vijeće ministara usvoji te prijedloge. Posljednjih 10 dana trebalo je biti usuglašeno nekoliko zakona, a jedan od njih je i Izborni zakon, kao i Zakon o Sudu BiH i Zakon o spriječavanju sukoba interesa”, kazao je Čović, prenosi N1

“Pokušavamo pronaći dovoljno razuma da se osim otvaranja vrata kredibilnosti kada je riječ o EU, dobije pozitivan odgovor i da se ne naruše osnove funkcioniranja BiH. To je potpuna ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu sa Ustavom BiH i legitimno predstavljanje tih naroda na svim institucijama BiH”, dodao je Čović.

Na kraju svoje izjave za medije kazao je kako bi volio da ima puno ljudi koji žele pomoći BiH.

“Ono što mi ne uradimo, ostavljamo dovoljno prostora drugima da se miješaju. Uvjeren sam da BiH neće biti funkcionalna dok izvršna i zakonodavna vlast, politička vlast u BiH koju je narod birao ne preuzme odgovornost za sebe i donosi odluke. Tako ćemo vjerojatno zatvoriti vrata nekima koji misle da mogu i neke druge stvari raditi nametanjem ili na neki drugi način”, rekao je Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije