Naslovnica Vijesti

Čović: Uz malo mudrosti možemo izbjeći krizu kod uspostave vlasti

24. siječnja 2019. u 20:24 0 komentara 466 prikaza
 Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je nazočio obilježavanju 29. godišnjice Gradskog odbora HDZ-a Zenica, govoreći o krizi zbog neusvajanja proračuna Federacije BiH, kazao je da je zadatak politike da pomogne da se, u narednih sedam dana, uspostavi Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Da imamo parlament u punom sazivu, koji može donijeti proračun te da nemamo nikakvih zastoja. Što se tiče HDZ-a, mi ćemo, tamo gdje mi biramo, dati predstavnike, njih 12 ili 13. Da budu izabrani do 1. veljače i to je znak da imamo dvodomni parlament. Jedan dom je već usvojio proračun, usvojit će ga i drugi. I nemamo problema", kazao je Čović, javlja N1. 

On je dodao kako ne sumnja da će ministrica finansija Jelka Milićević i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić pronaći rješenja te da će već ovaj tjedan sve obveze koje imaju biti izvršene, jer, kako je rekao postoji jedna stabilnost.

O krizi zbog neimplementiranja izbornih rezultata s proteklih općih izbora, Čović kaže kako su oni iz HDZ-a upozoravali da bi ovo mogla biti nesaglediva kriza. 

"Upravo zbog toga što se nije donio Izborni zakon, sukladno odlukama Ustavnog suda. I što se iznevjerio jedan odnos, koji ima između partnera u BiH, između tri naroda. Što se pokušalo birati u ime legitimnih predstavnika, ja ću govoriti samo o Hrvatima. Naravno da to, samo po sebi, traži jedan politički dogovor. Čini mi se da, uz malo mudrosti, možemo izbjeći bilo kakve krize", smatra Čović. 

On upozorava i da, uz malo netaktičnosti, a koja se, kako je rekao, osjeća i ovih dana, to može biti i mnogo izraženija kriza nego je u ovom trenutku.  

"Moj zagovor, ili zagovor nas, koji smo uime HDZ-a u svim razinama vlasti, da izbjegnemo bilo kakvu krizu. Ali, jednako tako i da riješimo mogućnost da, na nekim narednim izborima, netko bira u ime nas. Drugim riječima, da riješimo pitanje izbornog zakonodavstva. To je jedan mali iskorak, koji bi stabilizirao apsolutno sve", smatra Čović, koji poziva partnere, s kojima će graditi vlast na svim razinama, da razmišljaju o tome.

"Najmalobrojniji narod je malo više izložen od onih brojnijih i da treba razumjeti da je nama prioritet odluka Ustavnog suda. Ne zagovaramo ništa drugo, nego provesti odluke Ustavnog suda i omogućiti hrvatskom narodu da bira svoje legitimne predstavnike", istaknuo je Čović. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.