okupljanje u Posavini

Čović u Tolisi: Mi smo narod koji predvodi euroatlanski put i sve ono što je dobro danas u BiH

06.09.2019.
u 19:21

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je ovo jako lijepo okupljanje Hrvata u BiH i večerašnja večer Hercegovine u Posavini, dobra prigoda za sinergiju hrvatskoga naroda u BiH.

Danas je u prostoru kongresne dvorane franjevačkog samostana u Tolisi u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori RH za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH koje je predvodio dr. Dragan Čović. Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković sa ministrima, zatim Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i brojni uzvanici, predstavnici katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom obraćanju je kazao kako nastoje što više jačati suradnju i povezanost Hrvata iz BiH i RH.

„Sve ono što možemo zajedno napraviti, neka bude na korist jednom narodu s obje strane granice. Nadam se da ovo danas potpisivanje 89 projekata koji pokazuju da ima i volje i snage i sposobnosti i entuzijazma u hrvatskom narodu, rezultirati time da ti projekti budu završeni, a kvaliteta života, funkcionalnost i sve ono čemu oni streme, biti će uistinu bolja i puno kvalitetnija“, poručio je Milas.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kazao je kako je Republika Hrvatske puno učinila s ovom potporom.

„U svom djelovanju posljednih 15-tak godina mogli bi nabrojati tisuće projekata većih i manjih, netko će ih prepoznati kao vrijedne, drugi će opet komentirati zašto to radimo na taj način, ali ja sam siguran svaki od projekata koje će te i danas potpisati ovdje znači jedan veliki iskorak za institucije koje će dobiti vašu pomoć“, naglasio je Čović.

„Mnogo više od toga Vlada RH daje potporu svima nama u BiH, hrvatskom narodu u BiH i s te strane jedno veliko hvala, tebi dragi Andrej, svim tvojim suradnicima, svim saborskim zastupnicima pa i onima koji nas predstavljaju na jedan poseban način. Duboko vjerujem da ćemo mi prepoznati način da pošaljemo poruku svima da kao narod na kojemu počiva budućnost BiH, narod koji se još uvijek bori za svoju ravnopravnost, svoje mjesto kao konstitutivni narod, narod kojeg ne predstavljaju legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, ali narod koji predvodi naš euroatlanski put i sve ono što je dobro danas u BiH“, poručio je Čović na svečanosti.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je ovo jako lijepo okupljanje Hrvata u BiH i večerašnja večer Hercegovine u Posavini, dobra prigoda za sinergiju hrvatskoga naroda u BiH.

„Došli smo ovdje s poštovanjem prema BiH, vođeni s željom da unaprijeđujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja, da kroz potporu cijeloj BiH vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem, ali kako je rekao Dragan, važnog za sadašnjost, naravno, prošlost ali još više i europsku budućnost BiH. Evo upravo za vrijeme njegove dužnosti predsjedatelja Predsjedništva BiH je ona podnjela zahtjev za članstvo u EU uz snažnu potporu diplomacije BiH, ali i uz potporu RH kao članice Unije. Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda. Ugovori koje danas potpisujete, mislim da je to sjajno, 90 projekata, to potvrđuje kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike i jedne dobre komunikacije gdje se financiraju projekti i u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, brojni projekti koji podupiru i vjerske aktivnosti u BiH i mislim da se zaista sada stvorila jedna prava stečevina projekata koja svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnima“, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Vlada Republike Hrvatske na 173. sjednici održanoj 1. kolovoza 2019. godine donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Potpisivanje ugovora s korisnicima potpore održalo se u prostoru kongresne dvorane franjevačkog samostana u Tolisi čije uređenje i obnovu pomaže Vlada Republike Hrvatske i u kojem se nalazi jedan od najljepših muzeja u ovom dijelu Europe simboličnog naziva ”Vrata Bosne”.

Temeljem provedenog Javnog natječaja kojeg provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu dobilo 89 programa i projekata i to: 34 programa i projekta iz područja kulture; 17 programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti; 12 programa i projekta iz područja zdravstva i 26 programa i projekta iz ostalih područja.

Ključne riječi

Komentara 3

IJ
I ja tebi
22:49 06.09.2019.

Možda bi nekome odgovarali više da je Komšić tamo ali malo sutra.

BR
brodarevac
08:44 07.09.2019.

Uradili su sve što je dobro, Aluminij su opljačkali i zatvorili, Eronet je jedini operator u gubitku masovno iseljavanje svih onih koji ne mogu da se uhljebe naHDZove jasle...Čunga Lunga .... se Komšiću za taj skup a ti vidi ako nisi na njihovim jaslama gdje ćeš.

Avatar Feral
Feral
20:06 06.09.2019.

Čović i kompanija stvarno nemaju ni mrvu obraza ,njihova stranka je prodala Posavinu i oni imaju obraz pojaviti se tamo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?