Nakon susreta u Bruxellesu

Čović: Tko ne može pratiti reformsku dinamiku neka se skloni

Dragan Covic
09.12.2015.
u 19:42

Svi naši susreti u Bruxellesu pokazali su da smo na pravom putu. Mnoge od naših prijatelja smo i iznenadili, jer do sada smo navikli davati obećanja, a ne izvršavati ih. Taj koncept se sad mijenja, jer mi sve svoje preuzete obveze u proteklih šest ili sedam mjeseci apsolutno izvršavamo. To pokazuje odlučnost i vjerodostojnost u našoj politici – ocijenio je za Fenu predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dragan Čović, nakon serije sastanaka i razgovora koje su jučer i danas s dužnosnicima NATO-a i EU u Bruxellesu imali on i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Čović kaže kako bismo svi u BiH trebali biti zadovoljni, jer sada postoji jedna pozitivna atmosfera i neupitna potpora unutar EU i NATO-a za sve reformske poteze koje povlače vlasti u BiH.

-Prvih šest mjeseci naredne godine nas čeka jako puno obveza i sigurno ćemo svakog mjeseca imati u posjetu nekog tko će praviti reviziju onoga što je urađeno. U siječnju mislim da će nas posjetiti visoka predstavnica Federica Mogherini i povjerenik Johannes Hahn, a potom i čelnici drugih asocijacija kojima se želimo priključiti. Također u prvom mjesecu iduće godine trebali bismo imati aplikaciju za članstvo u EU, a sredinom godine i otvaranje akcijskog plana za NATO. To bi trebalo donijeti još više optimizma i potaknuti investicijske aktivnosti, odnosno sve ono što je proteklih godina bilo u zastoju zbog loše političke klime koja je postojala u BiH. Raduje me što sad i između nas postoji ta jedna pozitivna atmosfera koja se na svakom koraku osjetila i na našim susretima u Bruxellesu. Siguran sam da smo na dobrom putu – ističe Čović.

Pravi posao nas, kaže predsjedatelj Predsjedništva BiH, očekuje tek nakon predaje aplikacije za članstvo u EU, jer je s bh. strane već nagoviješteno kako se dobivanje kandidacijskog statusa očekuje početkom 2017. godine, a to će značiti još bržu dinamiku u donošenju mnogih zakona i odluka. Tu je, ističe Čović, posebno važno što je ulaskom Saveza za bolju budućnost (SBB) u vlast osigurana stabilna parlamentarna većina koja je u stanju provoditi reforme.

Kada je u pitanju prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je jedan od glavnih uvjeta za predaju kredibilne aplikacije za EU, već na idućoj sjednici Vijeća ministara BiH Čović očekuje donošenje određenih odluka, kao i da nadležna povjerenstva nađu rješenje za pitanje kvota i adekvatnu zaštitu domaće poljoprivrede, kako bi Predsjedništvo do kraja godine moglo „preuzeti inicijativu“.

-Mi u narednih deset ili 15 dana trebamo usvojiti proračune na svim razinama u BiH i to će biti još jedan pokazatelj dobrog funkcioniranja vlasti, jer to do sada nikada nismo imali. To bi pokazalo da možemo upravljati i fiskalnim sustavom, jer da bi on bio održiv trebat će nam jako puno pomoći sa strane – napominje Čović.

Komentirajući sumnjičavost i pesimizam u određenim političkim krugovima u BiH kada je u pitanju provedba proeuropskih reformi o kojima govori, Čović kaže da je na to navikao, jer u BiH čim se napravi neki korak naprijed pojave se oni koji to žele osporavati.

-Moramo razumjeti da nema laganog puta i da mi sve ove preinake unutar BiH ne radimo ni zbog EU ni zbog NATO-a, već zbog sebe samih. Oni su nama davno kazali da je na nama opredjelimo. Jasni su standardi koji vrijede i u EU i u NATO-u i na nama je da ih slijedimo. Navikli smo na jedno ležerno ponašanje i da godišnje donosimo dva ili tri zakona. Iduće godine ćemo ih morati donijeti barem 30 ili 50, a za dvije godine vjerojatno i do 100 zakona. To je put i tko može da ga prati pratit će, a tko ne može neka se skloni. To je poruka svima koji danas pesimistično gledaju na našu budućnost. Ako ne uspijemo sami smo krivi, ali ako uspijemo bit će to uspjeh svih nas i onih mladih koji više neće morati tražiti svoju sreću izvan BiH. Put prema EU i NATO-u nema alternative i to mišljenje vjerujem dijeli većina građana BiH – ističe Čović.

Kada je riječ o promjeni Izbornog zakona BiH, o čemu se danas govorilo i u Europskom parlamentu na konferenciji o 20. obljetnici Daytonskog sporazuma, Čović kaže kako je to neminovnost i najvažnije unutarnje pitanje u BiH.

-Ne smijemo dočekati naredne izbore s postojećim Izbornim zakonom. Mi ćemo u narednih mjesec ili dva mjeseca završiti taj posao. Na tome intenzivno radimo i vrlo skoro ćemo u ime određenih stranaka predati nacrt rješenja Parlamentu BiH. Kroz taj zakon ćemo imati riješenu i presudu suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci i Ustavnog suda BiH vezano za Grad Mostar, ali i niz drugih tehničkih pitanja koja trenutno nisu konkretno regulirana. To će trajno riješiti problem iskazivanja nepovjerenja i prema izborima i potrebi pravljenja strategija da bi se netko zaštitio u izbornom procesu – zaključuje Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije