sarajevo

Čović primio akreditive novoimenovanog nerezidentnog veleposlanika Novog Zelanda za BiH

Novi Zeland
25.02.2016.
u 15:24

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović primio je danas akreditive novoimenovanog nerezidentnog veleposlanika Novog Zelanda za BiH sa sjedištem u Rimu Patricka Johna Rata.

Bilateralni odnosi BiH i Novog Zelanda su prijateljski i bez otvorenih pitanja, praćeni bilateralnim posjetama na visokom i najvišem nivou, kao što je bila posjeta premijera Novog Zelanda Johna Keya BiH prije godinu dana, konstatovano je na početku ceremonije predaje akreditiva.

Iako Novi Zeland nije punopravnim dijelom dio euroatlantskih organizacija, za BiH je suradnja s Novim Zelandom u pojedinim segmentima euroatlantskog integrisanja naše zemlje od strateške važnosti, te je, s tim uvezi, Čović informirao Rata o trenutnim prioritetnim aktivnostima BiH na vanjskopolitičkom planu i mogućim poteškoćama na tom putu.

Rat je kazao da Novi Zeland odlučno podržava BiH na njenom euroatlantskom putu te čestitao Čoviću predaju zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji (EU), s iskazanom nadom kako će uskoro početi i daljnje NATO integriranje BiH nakon očekivanog aktiviranja MAP-a na NATO Samitu u Varšavi, u srpnju ove godine.

Čović i Rat smatraju da postoje velike mogućnosti za unapređenje ukupnih odnosa i suradnje, te kako je potrebno uložiti dodatne napore ka dinamizaciji odnosa u području privredne suradnje i stvaranju partnerskih odnosa.

Posebno je istaknuto aktivno surađivanje dviju zemalja u međunarodnim organizacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija, kao i redovno razmjenjivanje podrške za razne kandidature.

Čović je nоvоimеnоvаnоm veleposlaniku pоžеliо uspјеšnu diplоmаtsku misiјu u BiH, tе izrazio nаdu kako ćе u njеgоvоm mаndаtu dоći dо ukupnоg pоbоlјšаnjа bilаtеrаlnih оdnоsа BiH i Novog Zelanda, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?