svečana akademija povodom 20. obljetnice Didakovih dana u Zagrebu

Čović: Postoje ljudske gromade, veličine, koje su spremne preuzeti odgovornost kada sustav zataji

09.10.2023.
u 17:33

"Danas ne postoji prezime koje se razlikuje u Slavoniji, Posavini, Središnjoj Bosni, Hercegovini, koji nije povezao taj ciklus tisuća i tisuća onih kojima je trebala pomoć, da bi se spasili u godinama iskušenja, apsolutne nemogućnosti održavanja golog života, do same gladi“, istaknuo je Čović

Svečana akademija povodom 20. obljetnice Didakovih dana održala se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Fra Didak Buntić hrvatski je prosvjetitelj s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji je pomagao siromašnima, poticao na obrazovanje djece i učinio mnogo na povećanju nacionalne svijesti.

Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH na svečanoj akademiji predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović, koji se i obratio nazočnima, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

„Ono što je najvrijednije iz toga vremena je, da znamo spoznati trenutak kada postoje ljudi, kada postoje ljudske gromade, veličine, koje su spremne preuzeti odgovornost kada sustav zataji. Slična vremena mi danas imamo, na prostorima Republike Hrvatske, na prostorima Bosne i Hercegovine i dao Bog da opet imamo veličina da to vrijeme opet znaju prepoznati i povezati sve ono što treba zajednički da bi nam sutra bilo bolje“, kazao je danas na svečanoj akademiji u Zagrebu povodom 20. obljetnice Didakovih dana, dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

- Fra Didak - svećenik, prosvjetitelj, humanista, organizator, diplomata i još puno toga što će biti zapisano, a nije zapisano u proteklih 20 godina, rekao je.

„Uvjeren sam da ono što je tada rađeno teško da možemo prepoznati kao neki strateški dokument toga vremena, a to bi se moglo vezati za demografsku strategiju hrvatskog naroda danas, ako povučemo neku paralelu 100 godina kasnije. Tada se uspjelo povezati sve ono što je krš nosio na sebi a tehnološki bilo zaostalo, politički bilo neorganizirano, i dio Hercegovine i Dalmacije ali jednako tako povezala se Posavina, Središnja Bosna i naša Slavonija. Danas ne postoji prezime koje se razlikuje u Slavoniji, Posavini, Središnjoj Bosni, Hercegovini, koji nije povezao taj ciklus tisuća i tisuća onih kojima je trebala pomoć, da bi se spasili u godinama iskušenja, apsolutne nemogućnosti održavanja golog života, do same gladi“, istaknuo je Čović.

Čović se zahvalio fra Marinku i svima onima koji su organizirali 20. obljetnicu Didakovih dana: „Da mi iz tih dana učimo, vjerujem da imamo puno naučiti“, kazao je Čović te se zahvalio svima nazočnima na obljetnici.

Na skup u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu nazočili su i predsjednici Sabora i Vlade Republike Hrvatske.

„Ključna, plemenita poruka čovjeka koji je opismenio 13.000 odraslih, spasio 17.000 gladne djece u vremenima kraja Prvog svjetskog rata, ostala je trajna uspomena na njegovo veliko djelo. Fascinantno je što čovjek u 50 godina može ostvariti i koliko toga može ostati u generacijama njihovih nasljednika u snažnoj uspomeni na njegovo djelo“, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije