Tehno park Intera

Čović: Naš europski put nema alternative

intera profili
Braco Selimović/Vecernji.ba
13.11.2015.
u 06:45

Prva znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Oblikovanje i tehnologije arhitektonskih otvora” otvorena je jučer u Tehnološkom parku Intera u Mostaru. Dvodnevna konferencija održava se u organizaciji marketinške i izdavačke agencije Sfera d.o.o. te najvećeg proizvođača aluminijskih poluproizvoda u Bosni i Hercegovini tvrtke Feal d.o.o.

Čović otvorio konferenciju

Na konferenciji sudjeluju poznate tvrtke Profine, Europrofil, Aluplast, Salamander i Inautic, a otvorio ju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je ujedno i visoki pokrovitelj ovog događaja. - Posebna je prigoda što u našoj Hercegovini, u Mostaru, možemo govoriti o spajanju znanstvene misli i poduzetničkog duha, koji očito imamo. Želimo vrlo brzo transformirati Bosnu i Hercegovinu na njenom vanjskom putu. Naše je opredijeljenje vrlo jasno - euroatlantske integracije s naglaskom na bruxelleski put, europski put BiH. S druge strane, želimo ekonomski i socijalno stabilizirati BiH, što je iznimno težak zadatak, i s treće strane, kontrolirano je reformirati i transformirati u društvo koje može stabilnije funkcionirati u ambijentu kakav danas imamo i u Bosni i Hercegovini i u našem okruženju. Siguran sam kako ova konferencija teško može uspjeti ako mi, unutar BiH, ne osiguramo preduvjete da se to može učiniti, kazao je prigodom otvaranja konferencije Čović, te dodao:

Reformski korak

- Siguran sam da naš europski put nema alternative. Čuli ste kako mi u iduće tri godine razmišljamo povući tri milijarde eura iz europskih fondova u BiH. To može biti i mnogo više ako svoj reformski korak, koji smo započeli, vjerodostojno prezentiramo međunarodnim institucijama koje nam još nedovoljno vjeruju. Ako to uspijemo, siguran sam da će 90 posto onoga što proizvedemo biti na europskom tržištu, istaknuo je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Prvi dan konferencije bio je izložbenog karaktera, a za drugi dan je predviđeno predstavljanje zbornika radova o temama koje se odnose na energetsku učinkovitost, prozore i stakla itd.

Na otvaranju konferencije, između ostalih, nazočnima na skupu obratili su se dekan Građevinskog fakulteta iz Banje Luke Milenko Stanković i Jasmina Katica uime Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?