Nova koalicija

Čović je Radončića pozvao u vlast radi rješenja krize u BiH

23.08.2015.
u 06:45

Zbog sukoba SDA i SBB-a, ni jedna vlada, od Vijeća ministara, Federacije BiH i županija, nema čvrstu većinu. Sa SBB-om bi se provodile sve reforme za EU

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno je jučer pozvao čelnika oporbenog Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića da mu se priključi u vlasti ističući da bi se time riješila višemjesečna kriza i nestabilne većine u više vlada na više razina u toj državi koje bi bile u stanju provoditi reforme važne za napredak te zemlje na europskome putu.

Deset mjeseci zastoja

"Vjerujem da je SBB-u već duže vrijeme da bude u vlasti. To bi bilo ozbiljno partnerstvo koje bi konačno pružilo prigodu da krenemo rješavati probleme u BiH. Radončića sam prvi put zamolio da ozbiljno razmisli o mogućnosti da političke kapacitete, koje ima SBB, stavi u funkciju izvršne vlasti jer je on ipak predsjednik i pravi šef oporbe u BiH s rezultatom koji je iznimno kredibilan", rekao je Čović nakon sastanka s Radončićem u Mostaru, piše Večernji list. Pri tome je objasnio kako sadašnja situacija u kojoj se pregovara s manjima strankama koje bi trebale popuniti 'praznine' u Vladi Federacije BiH, te određenim županijama nakon razlaza s Demokratskom frontom nije rješenje, jer bi se opet doveli u situaciju stvaranja manjinskih vlada. 
"Nije to znak nemoći, ali sve ono što pokušavamo praviti sada političkim opcijama s kojima se sada razgovara ne vidim mogućnosti da se time napravi iskorak jer ćemo imati manjinske vlade. Vijeće ministara, Vlada FBiH i većina županijskih vlada po hijerarhiji bi bile ozbiljne s potrebnim kapacitetom i bile bi u stanju donositi europske reforme ako bi imali SBB uza se", bio je jasan čelnik HDZ-a BiH. Sudjelovanje Saveza za bolju budućnost Čović smatra ključnim kako bi sve vlade imale značajni potporu većine od Vijeća ministara, preko entitetskih i županijskih vlada.

- Duboko vjerujem da je to izlaz iz krize iako smo izgubili desetak mjeseci od izbora. Krajnje je vrijeme da se okrenemo realizirati projekte, da krenemo prema europskom putu i započnemo ekonomsku i socijalnu stabilizaciju, te napravimo određenu reorganizaciju BiH. Sve to, bez ozbiljnih političkih partnera na razini entiteta i BiH, neće ići, dodaje Čović. On će za to lobirati kod međunarodnih dužnosnika, ali i kod domaćih partnera u vlasti kako bi došlo do rekonstrukcije vlasti.

Partner za sve razine vlasti

Čelnik oporbe, kako je predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića predstavio Čović, rekao je kako je prekinuo godišnji odmor kako bi se odazvao razgovoru s predsjedateljem Predsjedništva BiH koji ima veliku odgovornost za stabiliziranje stanja u zemlji. On nije isključio mogućnost sudjelovanja u vlasti i pozitivnog odgovora, ali koji će, ako je suditi po dosadašnjoj zaoštrenoj situaciji sa SDA, ovisiti upravo o tome odnosu. 
"To je nešto što mi u oporbi trebamo razmišljati na način osobno i SBB na konkretniji ideji. Vidjet ćemo što o tome misli SDA. U svakom slučaju, ja nisam čovjek koji će bilo kome, a pogotovu Čoviću, zatvoriti vrata za daljnje razgovore i u tome smislu moguće je da počne neki novi proces", rekao je Radončić.

Upitan je li još uvijek uvjet za sudjelovanje SBB-a u vlasti eliminacija radikalnog krila SDA, Radončić je rekao kako ima dosta neprincipijelnosti u sadašnjim koalicijama. 
"Mi Bošnjaci, uključujući i mene, često kažemo stvari koje se u javnosti shvaćaju doslovno. Mi smo kao Bošnjaci, mislim na SDA, pristali biti u koaliciji sa strankom Radovana Karadžića koja je ubila tisuće Bošnjaka, počinila genocid, raselila milijun ljudi. BiH, ako želi opstati, očigledno zahtjeva maksimalan kompromis svih, uključujući mene i gospodina Izetbegovića, Čovića i ostale", rekao je Radončić. 
Objasnio je i da njegova stranka neće krpati rupe kako bi se popunila vlast, ali i da nema uvjete koji su se spominjali u kuloarima. 
"Ja nisam zainteresiran niti gorim od želje da budem predsjedatelj Vijeća ministara ili član Predsjedništva. Meni je bilo najvažnije bilo da SBB napravi respektabilan rezultat. Mnogi su ga poništavali, ali danas shvaćaju da bez tog rezultata i građanske volje nema reformi u BiH", rekao je čelnik SBB-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?