Dragan Čović i Darjana Filipović razgovarali s veleposlanikom SAD-a Michaelom Murphyjem

Čović i Murphy: Važnost provedbe reformi, pomirenja i razumijevanja u BiH

04.11.2023.
u 10:00

Aktualna politička situacija u BiH, integracijski procesi, kao i potreba za dijalogom u interesu svih žitelja države neke su od tema o kojima su u petak u Mostaru razgovarali izaslanstvo HDZ-a BiH, koje su predvodili predsjednik stranke Dragan Čović i Darijana Filipović, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, te veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy.

Čović je nakon sastanka objavio kako se govorilo i o reformskom napretku, naglasivši kako je Bosni i Hercegovini potreban brz i održiv napredak te provedba EU reformi. Murphy je naglasio kako se sastao s Čovićem kako bi se ponovila važnost očuvanja institucija BiH, koje su nužne za osiguranje bolje budućnosti građanima BiH.

- Razgovarali smo o potrebi poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i institucija na državnoj razini te donošenja reformskih zakona koji su u potpunosti u skladu s europskim i međunarodnim standardima za demokraciju, vladavinu prava i ekonomski rast. Naglasio sam potrebu za naporima za pomirenje i poboljšanje ozračja tolerancije, fleksibilnosti i razumijevanja u BiH - objasnio je Murphy.

Sastanak s američkim veleposlanikom svakako treba promatrati u okviru kontinuiranih napora domaćih i međunarodnih predstavnika u BiH, a osobito Sjedinjenih Američkih Država, na ubrzanju procesa provedbe svih onih reformi koje Bosnu i Hercegovinu trebaju snažnije vezati uz veliku euroatlantsku obitelj, a što je važno i iz konteksta izmijenjenih geopolitičkih prilika koje traže ojačavanje integracija i stabilnosti na jugoistoku Europe. Bosna i Hercegovina pritom se nameće kao ključna država o čijoj stabilnosti ovisi i regionalna stabilnost, a s obzirom na njezino ustavno uređenje, kao i jasnu potrebu poštivanja prava i interesa svih triju konstitutivnih naroda, imperativ su dijalog i kompromis njihovih predstavnika.

Sjedinjene Američke Države svakako su ključan strateški vanjskopolitički partner i prijatelj BiH, a zalaganjima američke administracije do sada se u Bosni i Hercegovini odvijao niz važnih političkih procesa, a među ostalim, i onaj koji se tiče promjene izbornog zakonodavstva. Svakako treba ukazati i na činjenicu da SAD koristi svaku priliku da pruži jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao i njezinu multietničkom karakteru. SAD je također značajan partner kada je riječ o medijaciji i naglašavanju dogovora oko drugih reformi, a osobito onih koje trebaju pozicionirati BiH na njezinu europskom putu, odnosno ispuniti preduvjete za otvaranje pregovora.

Takva vrsta podrške nešto je što itekako treba Bosni i Hercegovini, koja je u ovoj godini napravila značajne iskorake u ispunjavanju preduvjeta iz Mišljenja Europske komisije, no potreban je i dodatni zamah u tjednima koji dolaze, a koji će, uz ostalo, donijeti i izvješće Europske komisije o napretku BiH. Cilj političkih snaga koje traže provedbu nužnih reformi i ubrzanje puta prema Europskoj uniji je do kraja godine dobiti zeleno svjetlo za početak pregovaračkog procesa, a paralelno s tim otvorile bi se i prilike za značajnije financiranje važnih projekata, od čega bi koristi imali svi žitelji BiH, neovisno o entitetu. Takva odluka bila bi i značajna poruka podrške svima onima koji Bosnu i Hercegovinu vide u zapadnom civilizacijskom krugu, u velikoj obitelji suvremenih demokratskih društava. Istodobno, Sjedinjene Američke Države pomažu i u značajnom poboljšanju ekonomske slike države, a osobito kroz aktivnosti koje provodi USAID.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije