Analizirali smo rad hrvatskih zastupnika i izaslanika na državnoj razini

Čović i Krišto rekorderi po broju govora, malo inicijativa zastupnika

30.01.2022.
u 15:26

Projekt koji su započeli Centri civilnih inicijativa (CCI) oko aktivnosti predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti nastavio se kroz nekoliko nevladinih projekata čime se daje bolji uvid u to što rade i kako zastupaju interese oni koje su birali građani, a što je i od važnosti u godini izbora kada se zbrajaju rezultati rada svih pojedinaca, ali i stranaka. Tako su portali Parlametar i Javna rasprava dali uvid u aktivnosti zastupnika i izaslanika u oba doma državne Parlamentarne skupštine BiH. Analizirali smo rad hrvatskih predstavnika u ovom najvišem tijelu zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini. Pomalo (ne)očekivano hrvatski se izaslanici istodobno nalaze na vrhu po broju govora, ali i na dnu po broju podnesenih inicijativa ili pak nastupa. Nikola Lovrinović je u vrhu hrvatskih dužnosnika u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Odgovara građanima

On u prosjeku održi sedam govora po sjednici, čime je iznad prosjeka po javljanjima zastupnika. No, ako se promatra broj inicijativa i pitanja koje je postavljao, uglavnom Vijeću ministara BiH, Lovrinović prednjači među hrvatskim zastupnicima u ovome donjem domu državnog Parlamenta. U mandatu ih je, prema podacima, postavio 20. Prosjek je pak u tome domu 30 inicijativa i postavljenih pitanja. No, pravu "inflaciju" pitanja i inicijativa je postigao zastupnik DF-a Zlatan Begić koji ih je postavio nevjerojatnih 279 čime je visoko postavio ljestvicu, a istodobno nije potaknuo niti jednu ozbiljniju inicijativu koja je rezultirala prihvaćanjem i potporom. Lovrinović je i jedan od rijetkih iz kluba Hrvatskog narodnog sabora BiH koji odgovara na pitanja građana. Pa ipak, od 17 dobivenih, odgovorio je na osam postavljenih.

On ipak nije na društvenim mrežama, jednako kao niti većina njegovih stranačkih kolega. Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma BiH Borjana Krišto apsolutna je rekorderka po broju nastupa za vrijeme sjednica. Naime, prosječno se na sjednicama uključuje u raspravu u čak 65 navrata, dok je istodobno prosjek šest obraćanja zastupnika. Od početka mandata Krišto je izgovorila 113.732 riječi, izračunali su u Parlametru. No, iako je dobila čak 17 pitanja građana, nije po istim podacima odgovorila ni na jedno. Ž

Za razliku od Šemsudina Mehmedovića iz redova Bošnjaka koji je u tome dijelu najrevniji. Zastupnik Mijo Matanović, koji je iz Posavine biran u državni Parlament, ima nešto skromnije rezultate, jednako kao i Darijana Filipović. Predrag Kožul je još jedan zastupnik iz Hrvatskog narodnog sabora BiH koji je u aktualnome mandatu postavio sedam pitanja i pokrenuo inicijativa. Bio je među najodgovornijim zastupnicima koji su sudjelovali na sjednicama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji ipak u posljednjih pola godine nije zasjedao skoro nikako zbog krize s kojom se suočavaju državne institucije nakon poteza međunarodne administracije i žestokog odgovora srpskih dužnosnika. U državnom Domu naroda iz HNS-a BiH u klubu Hrvata je četvero izaslanika, a kada se promatra prosjek svih aktivnosti, među najaktivnijima je Marina Pendeš.

Iza Špirića

Ova izaslanica iz središnje Bosne je postavila 12 pitanja i pokrenula inicijativa. Na sjednicama se javlja u prosjeku tri puta dok je prosjek šest obraćanja izaslanika. Predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović, koji je i čelnik HNS-a BiH, rekorder je po broju obraćanja. Imao ih je čak 43, a prosjek je devet obraćanja.

No, svejedno izgovorio je manje riječi od drugog člana vodstva Parlamenta Nikole Špirića. Izaslanik Bariša Čolak podnio je četiri inicijative, a prosjek je šest. Na toj listi ipak vodi Dušanka Majkić koja dolazi iz reda srpskoga naroda. Istraživanje pokazuje da izaslanica Lidija Bradara održi dva govora po sjednici. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?