Susret u Banjoj Luci i Orašju

Čović i Dodik dogovorili su da će 
Srbi biti konstitutivni u HNŽ-u

10.10.2017.
u 07:00

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se jučer s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nastavljajući kampanju čiji je cilj u konačnici potaknuti reforme koje bi BiH dovele do vrata kandidacijskog statusa za EU te aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO savezom, piše Večernji list BiH. Čović je rekao kako se s predsjednikom RS-a sastao kako bi ga informirao o potezima kojima bi se institucije učinile učinkovitima.

S Izetbegovićem posvađan

Podsjetio je kako je uvjet za stjecanje kandidacijskog statusa usvajanje niza zakona o trošarinama, proračunu i slanje odgovora na upitnik Europske komisije. Istaknuo je kako u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer je naveo Izborni zakon BiH. On je uskoro najavio u parlamentarnoj proceduri izmjene Zakona o RTV sustavu. Još jednom je potvrdio kako ne postoji parlamentarna većina na državnoj razini. Istaknuo je kako je vrlo teška politička situacija u BiH, a posebice u FBiH, odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB. Kako kaže, za nekoliko dana sastat će se s predsjednicima Srbije i Hrvatske kako bi se povezali infrastrukturni projekti. Na pitanje novinara kako komentira tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o lažnom skladu Bošnjaka i Hrvata, odnosno Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Čović je kazao kako ne postoji nikakav sklad između njega i Izetbegovića. Odnosno, da postoji sklad, oni bi intenzivno radili. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako je uvjeren da će BiH početkom sljedeće godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU. “Ako bismo imali ovu dinamiku rada, onda bi visoka predstavnica EU Federica Mogherini došla u BiH i poslala poruke oko našeg kandidacijskog statusa. Objektivno je situacija iznimno složena i teška”, rekao je Čović novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka. Predsjednik RS-a kazao je kako je na jučerašnjem sastanku bilo govora o konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i da postoji suglasnost čelnika HDZ-a BiH da se taj problem riješi.

Propala zemlja

Dodik je ocijenio kako BiH ne može opstati bez unutarnjeg dogovora. “Vjerujem kako je BiH sa sadašnjom krizom u potpunom zastoju i teško će se izvući. Utjecaj međunarodne zajednice pokazao se kao loš, stvorio je rak-ranu o neuspješnoj propaloj zemlji koja se jedino unutarnjim dijalogom može deblokirati”, kazao je Dodik. Kako kaže Dodik, nikome nije do promoviranja bilo kakvog nasilja, ali ako se ne postigne dogovor o Izbornom zakonu, ako Mehanizam koordinacije ne funkcionira, nema se o čemu razgovarati jer RS trpi štetu zbog toga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije