SARAJEVO

Čović: Ako budemo radili kako treba, u desetom mjesecu možemo otvoriti pregovarački proces sa EU

20.06.2024.
u 16:16

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je nadu da će veoma brzo biti usvojen predloženi Zakon o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu te da bi 4. srpnja mogli održati izvanrednu sjednicu toga doma kako bi potvrdili usvajanje proračuna.

- Proračun je formalno politički dogovoren prije pet ili šest mjeseci, ali je problem realizacije uvjeta koje Federacija BiH nije ispoštovala, a to je da nađemo model raspodjele sredstava koja su na podračunima, radi se o stotinama milijuna KM - kazao je.   

Nakon dobijanja zelenog svjetla za kandidacijski status, Čović kaže da je posljednja tri mjeseca nastupila stagnacija, ali da u vremenu predsjedavanja Mađarskom BiH treba pokušati otvoriti pregovarački proces u desetom mjesecu, nakon lokalnih izbora.

- Budemo li se ovako ponašali, od toga neće biti ništa, ali uvjeren sam da se to može promijeniti na način da imamo izravniju komunikaciju između svih u BiH. Do devetog mjeseca trebamo stvoriti preduvjete za pozitivno Izvješće Europske komisije o napretku – dodao je te kazao da je ostao jedan dio nezavršenog posla, kao što su Izborni zakon, zakon u sudu te strani suci.  

Kazao je da je danas održao sastanak sa kolegama iz Kolegija gdje su dogovorili intenzitet rada te da će naredni četvrtak održati sjednicu Doma naroda BiH.

- Moguće je da ćemo već 4. srpnja  održati narednu sjednicu Doma naroda gdje bi potvrdili sve točke koje su danas usvojene na Zastupničkom domu, a isti dan i izvanrednu sjednicu kako bi potvrdili proračun ukoliko budemo radili kako treba - kazao je Čović.

Najavio je da bi sastanak lidera političkih stranaka vladajuće koalicije načelno trebao biti održan 2. srpnja u Mostaru, ali da bi dane prije toga trebali iskoristiti za stabilizaciju političke situacije u BiH, nakon čega je moguće od međunarodnih predstavaka tražiti da ih ohrabre na europskom putu.

Čović je komentirao i najave da će Vlada RS-a podnijeti sporazum o "mirnom razdruživanju" bosanskohercegovačkih entiteta, te kazao da je takvih ideja i inicijativa bilo na desetine u posljednjih 25 godina, ali da nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH.

- BiH je nedjeljivo društvo, za sada u okvirima Aneksa 4 Daytonskog sporazuma. Jedino razdruživanje može biti prema obitelji Europske unije - kazao je Čović.

Govorio je i o izmjeni Izbornog zakona BiH u smislu legitimnog predstavljanja te kazao da će to biti pitanje svih pitanja nakon lokalnih izbora, kako bi se taj problem riješio do narednih općih izbora.

- To pitanje smo nekoliko puta dogovorili sa partnerima, danas je taj proces stao, jer smo shvatili da pregovaračke strane nisu samostalne, ali imamo prijedlog koji bi zadovoljio sve odluke u Strasbourgu  i zadovoljiti sadašnji ustavni okvir - kazao je.

Ponovio je stavove vezano za izgradnju južne interkonekcije plinskih transportnih sustava te kazao da je to strateški interes BiH i hrvatskog naroda, ali da moraju biti zadovoljeni najviši standardi, između ostalog, osnivanje javnog poduzeća sa sjedištem u Mostaru čiji bi vlasnik bila Vlada FBiH.

Komentirao je i uvedene sankcije pojedincima i tvrtkama u BiH, te kazao da ne vidi nikakvog smisla u tome, ali da se one intenzivno donose posljednje 24 godine i da je sam bio smijenjen kao član Predsjedništva BiH.

- Netko vjeruje da će se uvođenjem sankcija stabilizirati odnosi, ali  trebamo provjeriti jesu li te sankcije bile korisne. Trebamo tražiti rješenja, a ne dalje odlaziti u političko blato - kazao je.

Pohvalio je odnos sa premijerom Federacije Nerminom Nikšićem te najavio da bi pitanje imenovanja direktora Federalne uprave policije trebalo biti na dnevnom redu u sedmom ili osmom mjesecu.

- Bio bih sretan da završimo sva imenovanja koji se vežu za Vladu FBiH što prije. Preduvjet je bio da imenujemo povjerenstva u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH - kazao je.      

Govorio je i o zastoju usvajanja seta fiskalnih zakona u Vladi FBiH te kazao da da se ne smije igrati s tim prijedlozima zakonima, kako se ne bi narušili odnosi.

- Tražimo hitno usvajanje fiskalnih zakona, ali to mora raditi ekspertni tim, a ne političke opcije – zaključio je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije