Naznaka dobre klime

Ćosić: Pozitivna pregovaračka klima preduvjet je dogovora

Zdenko Ćosić
21.10.2023.
u 08:31

Uvijek je bolje imati i privid pozitivnog okružja nego stalno proizvoditi nekakav strah, zaključio je Ćosić

Govoreći o tome kako pomiriti stavove oko važnih pitanja unutar vladajuće koalicije, Zdenko Ćosić, izaslanik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, u emisiji “Odgovorite ljudima” na Federalnoj televiziji istaknuo je da je naznaka dobre pregovaračke klime vrlo važna jer bilo kakvi dogovori bez tog preduvjeta nemaju baš izgleda.

- Vidjeli smo da se preko noći, od jedne bezizlazne situacije, može doći u povoljnu pregovaračku klimu. Ne shvaćam tragično zahtjeve za “progon stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH” jer se svi slažemo da to, prije ili poslije, treba doći na dnevni red. Pitanje je možemo li ući u EU sa stranim sucima - ne možemo. Vrijeme je razgovarati o tome. Ako bude nastavljena ovakva pozitivna klima, najava donošenja nekoliko ključnih zakona, oni su ključni korak za odlučivanje hoće li BiH dobiti pregovarački status.

Čini mi se da bi i pitanje Ustavnog suda moglo doći paralelno s tim pregovaračkim procesom. Moramo se navikavati razgovarati o svim temama - rekao je Ćosić, naglasivši da nikad nećemo doći do zajedničkog stava ako ne otvorimo razgovore.

Uvijek je bolje imati i privid pozitivnog okružja nego stalno proizvoditi nekakav strah, zaključio je Ćosić. Ćosićeva izjava uslijedila je u trenutku kada zemlja treba usvojiti još nekoliko zakonskih rješenja iz europskog paketa, a očekivanja su kako će izvješće Europske komisije u studenome donijeti dobre vijesti. Prije toga BiH bi trebala posjetiti i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a što bi svakako bio dodatni vjetar u leđa Vijeću ministara i Parlamentu BiH da ubrzaju aktivnosti na usvajanju preostalih zakona. Uz kontinuiranu podršku Hrvatske, koja neće izostati, rastu izgledi da bi BiH, a u svjetlu izmijenjenih geopolitičkih okolnosti, mogla do kraja godine dočekati i vijest o zelenom svjetlu za početak pregovora. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije