Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Cormack: Vladavina zakona najvažniji okvir za uspješnu budućnost BiH

08. svibnja 2018. u 14:11 0 komentara 47 prikaza

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ponovila je danas da vladavina zakona predstavlja veliki izazov i najvažniji okvir za uspješnu budućnost Bosne i Hercegovine.

- Više od tri godine sam ovdje (u BiH) i stalno govorim da je vladavina zakona/vladavina prava najvažniji okvir za uspješnu budućnost BiH - izjavila je Cormack tijekom posjeta Centru za edukaciju sudaca i tužitelja u FBiH (CESTFBiH), upriličene povodom svečanog otvaranja dviju rekonstruiranih sala za edukaciju, koje su dijelom opremljene i zahvaljujući donaciji Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Nakon susreta i razgovora s direktorom CEST-a FBiH Arbenom Murtezićem, američka veleposlanica je istaknula značaj koji entitetski centri za edukaciju sudaca i tužitelja imaju u obuci i profesionalnom razvoju nositelja pravosudnih funkcija u BiH, a u kontekstu efikasnije borbe protiv korupcije i svih oblika kriminala.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s ostvarenim nivoom vladavine prava u BiH, Cormack je izrazila zabrinutost u tom pogledu, naglašavajući da vladavina prava u BiH još predstavlja veliki izazov, te da su za unapređenje stanja na tom planu potrebni kvalitetni i educirani kadrovi koji će se uhvatiti u koštac s tim izazovom.

- Da bi se prevazišli utjecaj korupcije i politički utjecaj, ono što je potrebno jeste kritična masa takvih ljudi koji će raditi zajedno da bi prevazišli pomenute izazove i suočili se s njima - poručila je Cormack, naglašavajući da se za istinsku vladavinu zakona u BiH potrebno fokusirati na podršku institucijama koje imaju kapaciteta za efikasno djelovanje na tom planu.

Direktor CEST-a FBiH Arben Murtezić izjavio je kako je najnovija američka podrška/donacija samo mali dio onoga što Vlada SAD-a već dugi niz godina radi za pravosuđe u BiH, podsjećajući na činjenicu da je zgrada CEST-a FBiH u vrijeme useljenja 2009. godine velikim dijelom opremljena zahvaljući podršci američke vlade.

Istovremeno, ocijenio je kako se partnerstvo u tom kontekstu, osim kroz materijalnu pomoć agencija Vlade SAD-a, ogleda i u značajnoj podršci putem stručne pomoći i transfera znanja, uključujući i elemente radne etike koje je neophodno inkorporirati u BiH, te u širem smislu postati dijelom globalne borbe za vladavinu prava i dostizanje najviših standarda na tom planu.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH osiguralo je 60.000 dolara za opremanje te rekonstrukciju spomenutih dvorana za edukaciju i drugih prostorija CEST-a FBiH, a što je ostvareno u partnerstvu s Turskom razvojnom agencijom (TIKA).

Na taj način CEST-u FBiH na raspolaganju su najsuvremenije opremljene prostorije za edukaciju, uključujući i sustav za interaktivno učenje, opremu za simultano prevođenje i nove kabine, kao i videolink, te odgovarajuće osvjetljenje i ozvučenje.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.