Obraćanje u Srebrenici:

Clinton: Nakon 20 godina zahvalan sam što je BiH mirna zemlja i blizu članstva EU

clinton_n1
Foto: N1
Autori: VLm, Televizija N1
11.07.2015.
u 12:05

"Samo Bog zna zašto su vas poštedili kada su vaše najmilije ubili. Poruka pomirenja i nade koju ste rekli pokazuje da možda postoji viša mudrost iznad toga, ono što se učinili sa životom koji vam je poklonjen", obratio se bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton načelniku Srebrenice, Ćamilu Durakoviću,

"Zahvaljujem predsjedniku SAD-a Baracku Obami što sam došao danas u BiH, kako bi izrazili uvjerenje u slobodu BiH. Mnogi su rekli da su prije 20 godina preko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeni u genocidu. Ta strašna činjenica konačno je pokrenula sve članice NATO-a da učini ono što je bilo neophodno kako bi se pokrenuli mirovni razgovori da bi BiH krenula dugim putem ka normalnom životu.

Ponekad zaboravljamo one koji nisu bili direktno uključeni i koliko dugo put može trajati. Kada ste me pitali 2003. godine na ovom mjestu, kada je bilo ukopano samo 600 žrtava, danas stranci iz cijeloga svijeta dolaze u Srebrenicu i vidim da je 6.000 žrtava ukopano.

Zahvalan sam ljudima koji su radili na tome da se zaustavi ubijanje i rat. Nakon 20 godina zahvalan sam što je BiH mirna zemlja i blizu članstva EU, te sudionik mirotvornih trupa u Afganistanu.

Drago mi je što je mir održan. Ali mi dugujemo ljudima koji su žrtvovali svoje živote. U ime moje zemlje i iz dubine moga srca, volim ovo mjesto.

Ne želim nikada više vidjeti ovakvo stratište, ni ovdje ni tisućama kilometara odavde. Svi u svijetu još uvijek pokušavaju odlučiti možemo li zajedno biti partneri. Netko mora napraviti prvi korak.

Kao prijatelj BiH, želim zahvaliti premijeru Srbije što je pokazao hrabrost da dođe ovdje. Možda to neće funkcionirati kako je zamišljeno, ali vidjet ćemo što će se dogoditi.

Ovaj spomenik nevinim žrtvama ne treba biti tek uspomena na tragediju. Molim vas da bude sveto mjesto gdje si ljudi mogu doći i naći budućnost svoje zemlje, demokracije i blagostanja.

Treba odati počast svima onima koji su mogli postati predsjednici ili oni koji bi pronašli lijekove za bolesti ili oni koji su mogli voljeti žene koje su ostale iza njih", izjavio je bivši američki predsjednik na komemoraciji 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Ključne riječi

Komentara 2

BE
bendz
23:54 11.07.2015.

Eksponent prljave politike Talmudista.Oni su ti koji uvijek iza scene prave scenario.

KR
krtica
19:38 11.07.2015.

steta sto nisi bio na mjestu vucica i da promasena boca postigne cilj! hajde ne kenjaj, nego nazad u indijansku zemlju i potrazi svoju monicu. prestani se sramotiti javno, jer i tvoja balkanska zlodjela jos i dalje zive. nazalost!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije