sarajevo

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s Plenkovićem

06.07.2017.
u 20:07

 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji boravi u službenoj posjeti BiH zbog održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, zakazane za petak, 7. srpnja.

Tijekom susreta razgovarano je o bilateralnim odnosima i oblicima suradnje dvije prijateljske i susjedne zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH informirali su predsjednika Vlade Republike Hrvatske o procesu pripreme odgovora na Upitnik Europske komisije, što je aktivnost na kojoj su angažirane institucije na svim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine. Naglasili su da postoji čvrsto opredjeljenje za očuvanje pozitivog momentuma procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine.

Ponovili su zahvalnost za kontinuiranu podršku koju je Republika Hrvatska pružila BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Istaknuto je da će BiH koristiti iskustva Republike Hrvatske kako bi dobila status kandidata u planirano vrijeme.

Izrazili su zadovoljstvo planiranim potpisivanjem Sporazuma o europskom partnerstvu s Republikom Hrvatskom, kojim će se stvoriti pravni okvir i omogućiti da Hrvatska na praktičan način svojim iskustvom pruži podršku BiH u ispunjavanju uvjeta koji su pretpostavka za napredak ka članstvu u EU.

Održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske prilika je i za razmatranje otvorenih pitanja između dvije zemlje i iznalaženje modaliteta njihovog rješavanja.

Plenković je izrazio zadovoljstvo napretkom BiH i naglasio spremnost Vlade Republike Hrvatske da nastavi pružati svu potrebnu podršku BiH u procesu europskih integracija. Ponovio je da je strateški interes Hrvatske integracija svih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju uz ispunjavanje kriterija, poštivanje europskih vrijednosti te uspostavu vladavine prava.

Sastanku je uime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prisustvovao šef Ureda  Elvir Čamdžić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije