Dom naroda PS BiH

Članovi Kolegija nisu konzultirani o sazivanju sjednice, cilj bio ‘identificirati krivce’ za problem s VE

Dragan Čović
25.06.2019.
u 10:00

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović sazvao je za jučer prvu žurnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu trebalo biti imenovanje članova izaslanstva Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te izbor stalnih povjerenstava Doma naroda, piše Večernji list BiH. 

Suzdržimo se

Izetbegović je sjednicu sazvao na zahtjev Kluba Bošnjaka, ali se ispostavilo da o tomu uopće nije konzultirao preostalu dvojicu članova Kolegija – Dragana Čovića i Nikolu Špirića, zbog čega je jučerašnja sjednica unaprijed bila osuđena na propast. Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Dragan Čović uputio je jučer dopis Izetbegoviću u kojem izražava iznenađenje načinom na koji je iniciran i upućen poziv za sazivanje žurne sjednice Doma naroda.

Čović u pismu ističe da je u četvrtak, 20. lipnja službenim putem informiran o zahtjevu predsjedatelja Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda o sazivanju žurne sjednice Doma, a dan kasnije zaprimio je i Izetbegovićev poziv za održavanje žurne sjednice. - Kako tijekom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali niti je u jednom trenutku spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, moram istaknuti kako sam iznenađen načinom na koji je isti iniciran i upućen. Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, razvidno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda s ovim iii nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće je očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice – navodi se u Čovićevu pismu. Čović je iskoristio ovu prigodu da, kako je naveo, pozove Izetbegovića “da se svi suzdržimo od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji svakako ne vode dogovoru i suradnji, nužnim za stabiliziranje prilika u Bosni i Hercegovini te da odmah pokušamo zajednički pronaći kompromisna rješenja koja će našoj domovini donijeti prosperitet i ubrzati započete reformske procese na njezinu putu euroatlantskih integracija”. Drugi zamjenik Nikola Špirić također je potvrdio da je prva žurna sjednica sazvana mimo procedura koje su predviđene poslovnikom.

Nema legitimiteta od SNSD-a

- Na sastanku izaslanika iz SNSD-a zaključili smo da nećemo davati legitimitet sjednicama koje su sazvane kršenjem poslovnika - rekao je Špirić.

Dodao je kako bi bilo dobro da dobijemo izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, ali da je za njega mnogo važnije da imamo legitimne predstavnike vani. - Čini mi se kako smo svi pristali na žabokrečinu - rekao je Špirić.

Način na koji je sazvana jučerašnja sjednica Doma naroda ukazuje na to da je cilj bio u javnosti i pred međunarodnom zajednicom “identificirati krivce” za neimenovanje izaslanstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe. •oslovnikom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?