DISKRIMINACIJA

Članica Predsjedništva BiH ili predsjedateljica Vijeća ministara do sada nije bila nijedna žena

zene
Foto: Agencinje
20.03.2014.
u 09:43

Izuzev činjenice da je zaustavljen rat, u BiH se u osamnaest godina nakon toga stvari vrlo sporo popravljaju. U svim oblastima zemlja kasni za susjedima, Europa će čini se biti nedosanjani san i generacijama koje dolaze. Kršenje prava i položaja konstitutivnih naroda, manjina, građana, žena, djece, često su u izvještajima svjetskih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Rijetke iznimke

Glavnu riječ u ovome tranzicijskome razdoblju vodili su muškarci, njihova filozofija razmišljanja nije se bitnije razlikovala, a što je slučaj i danas od nastavka vođenja rata drugim sredstvima. S druge pak strane, žene su imale uglavnom sporednu ulogu premda ih se smatra učinkovitijim i pouzdanijim.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati žene koje su se nalazile na važnim dužnostima, a na najvišim u državi nisu niti bile. Do sada je kroz Predsjedništvo BiH prodefiliralo oko 20 članova Predsjedništva. Tek za nekolicinu se uopće moglo reći da su bili pravi izbor. Tamo je osim savjetnica ili predstojnica ureda bio krajnji limit dosega žena. Nijedan od šest predsjedatelja Vijeća ministara također nije bio žena. Tek su dvije žene Azra Hadžiahmetović kao ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Ljerka Marić kao ministrica financija i riznice, kao utjecajnije članice pokvarile mušku dominaciju u državnome Vijeću ministara. Situacija je tek nešto malo bolja na entitetskoj razini. Među zapaženijim ženama u entitetima su bile Borjana Krišto kao bivša predsjednica FBiH i aktualna premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Okrugli stol

U županijama je stanje gotovo identično višim razinama s katkada i naglašenijim muškim političkim šovinizmom. Zanimljivo je i da je tek Biljana Plavšić bila predsjednica jedne utjecajnije stranke, a u Federaciji BiH nijedna druga politička opcija nije izgurala ženu u prvi plan. Lokalna razina je možda čak i djelomično ublažila ovu nepravdu ili pak entitetski ili državni parlamenti gdje žene čine između četvrtine i trećine ukupnog broja zastupnika. Na čelu javnih poduzeća također su bili muškarci. Prosjek kvari Republika Srpska gdje je čelična energetska žena na čelu tamošnje elektroprivrede.

Večernji list zbog toga zajedno s američkim Veleposlanstvom danas organizira okrugli stol posvećen upravo ulozi i položaju žena u društvu u BiH. Iskustva nisu jedinstvena, niti jednaka iz različitih dijelova zemlje. Okrugli stol “Razmjena iskustava u ostvarivanju prava žena u BiH” prigoda je da se predstave i drukčija iskustva i što je najvažnije prestane s podcjenjivačkom praksom prema ženama. A ugledne gošće iz SAD-a i BiH koje su upravo primjer uspjeha uprijet će prstom kako stvari mijenjati u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?