Banja Luka

Cjepivo protiv gripe nikad traženije

25.11.2020.
u 12:55

Interes stanovnika Republike Srpske za cjepivo protiv sezonske gripe nikad nije bilo veće, što potvrđuju u domovima zdravlja, čiji telefoni, kažu, neprestano zvone, prenosi portal Glas Srpske.

Kako navode u zdravstvenim ustanovama širom RS, građani su, u strahu od istovremenog obolijevanja od gripe i koronavirusa, pohrlili zakazati termin cijepljenja protiv gripe što prije, jer se plaše da će sve doze "planuti" u kratkom roku. Cijepljenje je jučer počelo u većini lokalnih zajednica, a kako bi se što više stanovnika blagovremeno zaštitilo od virusnih infekcija koje donosi hladno vrijeme, Institut za javno zdravstvo RS ove godine nabavio je 20.000 doza besplatnih i 5.000 komercijalnih cjepiva, koje košta 26 KM.

Načelnica Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja u Banjoj Luci Kosana Stanetić istaknula je  da interes za cijepljenje protiv sezonske gripe nikad nije bilo veće.

- Telefoni konstantno zvone. Ako je suditi po prvom danu, interes za ovo cjepivo biće neuporedivo veće u odnosu na prethodne godine - kazala je Stanetićeva i dodala da je ova ustanova dobila više od 3.000 doza besplatnih cjepiva, koja su raspoređena u 120 timova obiteljske medicine.     

Iako cijepljenje protiv sezonske gripe u dobojskom Domu zdravlja počinje danas, stanovnici od jučer neprestano zovu da se naruče, jer se plaše da će cjepiva brzo nestati. Direktor Doma zdravlja u ovom gradu Slavko Kovačević kaže da im je stiglo nešto manje od 500 besplatnih i 800 komercijalnih doza.

- Tražili smo više doza nego što smo dobili. Hoćemo li kasnije dobiti još, to ne ovisi od nas. Međutim, telefoni ne prestaju zvoniti. Građani se za cjepivo protiv gripe interesiraju kao nikada do sada. Razlog za to je što se mnogi plaše združivanja sezonske gripe i koronavirusa - kazao je Kovačević.

U Bijeljini su još jučer zakazani termini cijepljenja za cijeli tjedan, a direktorica tamošnjeg Doma zdravlja Danijela Đukin istaknula je da cjepivo protiv sezonske gripe ne štiti i od korone, te da je ne mogu primiti oni koji su bili pozitivni na “Covid-19” mjesec dana nakon preležane bolesti.

Dom zdravlja Prijedor započeo je jučer cijepljenje protiv sezonske gripe za pacijente koji imaju pravo na besplatno cijepljenje, dok se komercijalna cjepiva očekuju do kraja tjedna. U Dom zdravlja Gradiška, gdje danas počinje cijepljenje, stiglo je 700 doza besplatnih i 850 doza komercijalnih cjepiva. Kolika je potražnja za cjepivom pokazuje i podatak Instituta za javno zdravstvo da je u Banjoj Luci prvog dana utrošeno više od 500 doza komercijalnih cjepiva.

Ko ima pravo na besplatno cjepivo

- pacijenti na kemodijalizi, inzulin-ovisni dijabetičari

- osobe sa kirurškim intervencijama na srcu

- HIV pozitivni i oboljeli od AIDS-a

- djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i oboljela od cistične fibroze

- oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze

- pacijenti koji su završili kemoterapiju

- osobe sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju 

- uposleni u infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?