Izmjene zakona

Činčile bi se u BiH mogle uzgajati i nakon 2018.

02.07.2016.
u 07:00

Prijelazno razdoblje do potpune zabrane uzgoja životinja radi krzna u BiH, prema važećem zakonu, traje do 2018. Međutim, na inicijativu Marija Karamatića, izaslanika u Domu naroda BiH, u prvom čitanju usvojen je prijedlog izmjena Zakona o dobrobiti životinja, točnije, izmjene odredbe kojom se ukida zabrana uzgoja životinja radi krzna i nakon 2018.

Ekonomski razlozi

U obrazloženju svog prijedloga Karamatić je naveo kako je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine kada je donesen gotovo u cijelosti prepisan od Republike Hrvatske te je sadržavao i spomenute odredbe o zabrani uzgoja krznaša, kao uostalom i većina zakona koji tretiraju ovu oblast, kako u zemljama okruženja tako i diljem Europe. “U međuvremenu su gotovo sve zemlje EU (osim Engleske i Austrije - u Austriji izmjene u tijeku) izmijenile navedene odredbe, kao i zemlje okruženja”, naveo je Karamatić.

Uzgoj krznaša u BiH jedina je grana gospodarstva koja koristi isključivo domaće resurse za proizvodnju, a sva proizvodnja (100%) namijenjena je izvozu. Ovim izmjenama zakona, smatra Karamatić, otvara se mogućnost proširenja postojećih kapaciteta, novih radnih mjesta, kao i povećanja izvoza te umanjenje vanjskotrgovinskog deficita BiH. “Osobito napominjem kako uzgajivači krznaša, zbog spornih članaka zakona, žive i rade pod konstantnim pritiskom te se ne usuđuju ulagati u proširenje proizvodnje, a zbog istih odredbi se tijekom protekle godine ugasilo 30 obiteljskih gospodarstava u BiH, to jest prestali su s proizvodnjom”, stoji u Karamatićevu prijedlogu.

Prema njegovim tvrdnjama, u BiH se tim poslom bavi 200 obitelji, a sve što proizvedu izvozi se u EU. “BiH ima negdje oko dva milijuna eura godišnje čistog prihoda od te grane poljoprivrede i mislim kako je sumanuto da u ovakvoj ekonomskoj krizi i stanju u kakvom se nalazimo ugasimo tu vrstu proizvodnje”, smatra Karamatić. Aktivisti za zaštitu životinja, međutim, navode kako je zakon koji je na snazi od 2009. ostavio uzgajivačima dovoljno vremena za snalaženje.

Zaštita životinja

“Deset godina su krznari imali vremena kako bi svoj profit uložili u neku novu granu industrije ili gospodarstva”, kazala je za Radio Slobodna Europa Maida Šabeta. Spomenimo kako preporuke Vijeća Europe o uzgoju životinja radi krzna te Europske konvencije za zaštitu životinja koje se uzgajaju u svrhu proizvodnje još nisu primijenjene u kompletnoj Uniji. “Jesam li za ukidanje zabrane uzgoja činčila za proizvodnju krzna? Jesam, pod uvjetima da se te životinje uzgajaju onako kako je to utvrđeno u mom izvješću. Ako ih ne tretirate onako kako treba, gube kvalitetu krzna. To je ekonomska vrsta životinja, kao i svaka druga”, kazao je za Al Jazeeru Abdulah Gagić, profesor Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, i dodao kako se životinje ne ubijaju u BiH, već izvoze u Mađarsku.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?