Na simpoziju o degenerativnom osteoartritisu u Mostaru više od 70 spec. radiologije

Čimbenici rizika za pošast 21. st. pretilost i premalo kretanja

storyeditor/2022-11-14/radio.png
15.11.2022.
u 13:42

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je simpozij pod nazivom "Degenerativni osteoartritis, najčešća bolest lokomotornog sustava u 21. stoljeću". Prvi radiološki simpozij organiziran je u suradnji Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a Mostar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Udruge radiologa u Federaciji BiH i Udruge "Sanus Motus" Mostar.

Pogađa sve mlađu dob

Dobrodošlicu svim gostima i sudionicima simpozija poželio je predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Vedran Markotić, specijalist radiodijagnostike, v. d. predstojnika Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a Mostar.

U prvom radnom dijelu simpozija o degenerativnom osteoartritisu kao "pošasti 21. stoljeća" naglašeno je kako je to bolest koja nas ponajviše pogađa zbog čimbenika rizika kao što su pretilost i mala količina kretanja. Ukazano je i na najnovije mogućnosti slikovnog radiološkog prikaza te bolesti te na načine prevencije i odgađanja pojave i samih posljedica bolesti. Predavači su bili dr. sc. Suada Hasanović Vučković (Degenerativni OA kralježnice), izv. prof. dr. sc. Miro Miljko (Degenerativni OA kuka), izv. prof. dr. sc. Igor Borić (Degenerativni OA koljena) i Vladimir Pokrajčić, magistar fizičke kulture (Prevencija degenerativnog osteoartritisa kroz tjelovježbu).

Kako je ranije za Večernji list objasnio doc. dr. sc. Vedran Markotić, degenerativni osteoartritis (poznat još i pod nazivima osteoartroza ili samo artroza) kronična je, progresivna degenerativna bolest zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice, a potom i posljedično oštećenja podliježeće koštane strukture.

- Nakon kardiovaskularnih bolesti, osteoartritis je drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti, i to prvenstveno zglobova kuka i koljena, stoga je prevencija od neizmjerne važnosti. Bitno je naglasiti kako naš osteoartikularni sustav funkcionira po načelu "use it or lose it", pa tako zbog sve manje količine kretanja koju današnji čovjek prakticira imamo situaciju gdje sve mlađa populacija razvija promjene tipa degenerativnog osteoartritisa (nekad je to bilo rezervirano za treću životnu dob).

U drugom dijelu posvećenom intervencijskoj radiologiji, o iskustvima iz Mostara u radu Odjela za intervencijsku radiologiju Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a u posljednjih godinu dana i rezultatima govorio je Gojko Bogdan, spec. radiodijagnostike, a iskustva o uvođenju neurointervencijskih procedura u Litvi prenio je gostujući kolega Andrej Afanasjev.

Na simpoziju je sudjelovalo više od 70 specijalista radiologije, dok je broj sudionika bio veći od 160, što je uistinu impozantan broj kada se uzme u obzir kako je riječ o prvom radiološkom simpoziju organiziranom u Mostaru. Organizatori žele da simpozij preraste u tradicionalni kongres u Mostaru. Organizacijski odbor činili su doc. dr. sc. Vedran Markotić, dr. sc. Deniz Bulja i specijalizanti Kliničkog zavoda za radiologiju SKB-a Mostar.

Bitne odluke

- Simpoziju je prethodila sjednica Udruge radiologa Federacije BiH na kojoj su donesene bitne odluke prema kojima će se Udruga zauzeti za zaštitu svih kolega na području FBiH glede reguliranja radnog vremena i duljine trajanja godišnjeg odmora, a sve sukladno važećim zakonima (što, nažalost, sve više poslodavaca u FBiH ne poštuje). Druga, po svemu sudeći krucijalna i povijesna odluka, jest izrada programa za subspecijalizacije i upućivanje zahtjeva za proceduru priznavanja istih u radiologiji na području Federacije BiH, prema svim trenutačno razvijenim granama i podgranama radiologije, a sve sukladno najnovijim smjernicama - naveli su, među ostalim, organizatori prvog radiološkog simpozija u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije