Vuković obišao tvrtke u Hercegovini

Cilj je upoznati se sa stanjem u gospodarstvu i posljedicama pandemije koronavirusa

06.10.2020.
u 20:13

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković nakon Posavine sa suradnicima je obišao nekoliko tvrtki u Hercegovini. Cilj obilazaka terena, koji se nastavlja u Grudama, prije svih tvrtke Grafotisak, a potom i gospodarstvenika središnje Bosne, potvrdio je za Večernji list BiH Vuković, je upoznati se sa stanjem u različitim oblastima gospodarstva i planovima razvoja. Jedan od glavnih ciljeva je sagledati posljedice koje na gospodarstvo ostavlja pandemija koronavirusa da bi u konačnici VTK BiH mogao izaći sa što kvalitetnijim prijedlozima novih mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije. U Neumu i Ljubuškom čelnici VTK-a BiH posjetili su hotel Sunce, tvrtku Rofix te Vinograde Nuić. Brendiranje turističke ponude BiH, uz afirmiranje inozemnih turista, bit će prioriteti rada u idućoj sezoni, naglasio je Luka Prkačin, direktor hotela Sunce u Neumu.

Turizam, razvoj i planovi

S generalnim direktorom Rofixa za BiH Namikom Musićem predsjednik VTK-a u Ljubuškom je razgovarao o temi suspenzija za uvoz repromaterijala, s posebnim osvrtom na značaj zaštite domaće proizvodnje ugrožene uvozom brojnih proizvoda sumnjive kvalitete. Za više od 20 godina postojanja ova se tvrtka uspjela razviti u jednu od vodećih u proizvodnji i prodaji građevinskih materijala. Nakon obilaska vinograda koji su smješteni u jugozapadnom dijelu Hercegovine, u mjestu Crnopod, između Međugorja i Ljubuškog, u kojemu se uzgajaju autohtone sorte žilavka i blatina, Vuković je razgovarao s vlasnikom i direktorom Nuić koncerna Josipom Nuićem. Predsjednik VTK-a BiH obišao je i tvrtke JUB, Stolpak, Vinariju Daorson te tvrtku Kremit. S Marijom Marijanovićem, predstavnikom kompanija Stolpak i JUB, Vuković je istaknuo kako ga raduju planovi za proširenje kapaciteta, kao i skoro pokretanje proizvodnje za regiju. Inače, poduzeće Stolpak osnovano je 2007. i isključivo se bavi proizvodnjom papirne ambalaže. Trenutačno je jedno od vodećih poduzeća za proizvodnju papirne ambalaže od papira natron u BiH. JUB odlikuje moderna i automatizirana proizvodnja, visoka produktivnost, ekološka osviještenost te proizvodnja prema svim potrebnim certifikatima. Suvlasnik vinarije Daorson Marinko Bošković upoznao je Vukovića s aktivnostima prve Vinarsko-vinogradarske zadruge. Vinarija Daorson nastala je okupljanjem istinskih zaljubljenika u vino i vinogradarstvo. Kao prva ove vrste u BiH spoj je modernog i tradicionalnog, upornosti i iskustva, a naglašeno je i kako je nastala po okriljem “Projekta za zaštitu i valorizaciju poljoprivrednih i tradicionalnih proizvoda od vrijednosti za Hercegovinu”. Za posjeta Hercegovini Vuković je posjetio i tvrtku Kremit koja se bavi vađenjem i obradom kamena te je razgovarao s Marinkom Puljićem, suvlasnikom tvrtke. Kremit je početkom 2019. u vlastitim proizvodnim pogonima započela s obradom kamena kremit. Za posjeta Stocu Vuković se susreo s dr. Kazimirom Ragužem, ravnateljem Doma zdravlja Stolac.

Pomoć i nove mjere

Posjete tvrtkama u Hercegovini predstavnici VTK-a BiH završili su u Širokom Brijegu i Mostaru, gdje su obišli Feal i Interkomerc. Razgovarali su s Ružom Soptom iz tvrtke Feal, kao i vlasnikom Interkomerca Ivanom Vukojom i direktoricom izvoza Vedranom Hamzić. Domaćini su ih podsjetili da je tvrtka Feal iz Širokog Brijega prisutna na tržištu više od 35 godina i ima dugu tradiciju prerade aluminija. Vizija im je zadržati vodeću poziciju u regiji u proizvodnji građevinskih sustava, širiti se na tržište EU-a u segmentu industrijskih profila i povećati obujam proizvodnje. Uz navedeno, nastoje stalno pratiti svjetske trendove u preradi aluminija i ulagati u moderne tehnologije, uz stalnu obuku stručnih kadrova, usvajanje i primjenu europskih standarda proizvodnje i poslovanja. Interkomerc Mostar osnovan je 1985. Primarni cilj osnivanja bio je otkup i prerada sekundarnih sirovina. U namjeri da odgovori na ove zahtjeve, Interkomerc je dizajnirao i pokrenuo proizvodnju aluminijskih rasvjetnih stupova. U planu je posjet Grudama i tvrtki Grafotisak te nakon toga središnjoj Bosni. “Želimo vidjeti kako posluju i s kakvim se problemima susreću. Ono što nas posebno zanima je utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarstvo. Želimo vidjeti učinke dosadašnjih mjera koje su donijele bh. vlasti i jesu li učinkovite na terenu. Kad sve to sagledamo, predložit ćemo konkretne mjere čije donošenje i primjena će na kvalitetniji način pomoći gospodarstvenicima da prežive pandemiju”, kazao je Vuković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?