disciplinska prijava

Cilj je smijeniti Tegeltiju kako bi se onda imenovali suci i tužitelji po mjeri političkog Sarajeva

02.06.2019.
u 12:30

Zamjenik disciplinske tužiteljice Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Mirza Hadžiomerović, inače iznimno blizak šefu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedbašiću Osmici, pokrenuo je disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koji je i sudac Osnovnog suda u Banjoj Luci, zbog njegova susreta s gospodarstvenikom Nerminom Aleševićem, čime se samo upotpunjuje ranije razrađeni scenarij o pokušaju njegova uklanjanja s ove pozicije kako bi se onda pokušale provesti promjene na čelu drugih pravosudnih institucija, piše Večernji list BiH. Pri tome je zatraženo Tegeltijino privremeno udaljenje s pozicije koju obnaša. Koliko se Hadžiomeroviću žurilo, govori podatak da nije sačekao povratak s rodiljskog dopusta šefice Stegovnog ureda VSTV-a Alene Kurspahić niti pak davanje mogućnosti da “tužena strana” kaže svoj stav. Ured je naveo da je postupak pokrenut zbog Tegeltijina susreta s gospodarstvenikom Nerminom Aleševićem.

Nije uzeo novac

Nije se dugo trebalo čekati na Tegeltijin odgovor, koji je poručio da odlazi na godišnji odmor čime je iskoristio mogućnost taktiziranja. Tegeltija se, naime, susreo prije više od pola godine s gospodarstvenikom Aleševićem uz nazočnost jednog inspektora SIPA-e. Na snimci je Tegeltija obećao da će pokušati ubrzati jedan sudski postupak, dok je inspektor u drugom dijelu susreta, koji je također dokumentiran, ali očito i obrađivan, zatražio mito. 
Sve je snimljeno na videozapis uz, očito, ulogu za sada nepoznate službe, a pojavilo se nedavno u javnosti. Nakon toga u javnosti su se kao glavni predvodnici hajke na Tegeltiju pojavili isti oni koji su izmislili i aferu vrbovanja selefija. Prije svih ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je prošloga tjedna organizirao i igrokaz s prosvjedima u Sarajevu, a ranije se potvrdio u više navrata kao glasnogovornik političkog Sarajeva. Tegeltija je pak javnost izvijestio kako je umjesto službenim putem, preko Vibera saznao kako je protiv njega podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. 
“Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njezinim razlozima ni temeljima za njezino podnošenje, jer mi ista nije dostavljena. Također nisam upoznat s razlozima ni s osnovom za predlaganje privremenog udaljenja od dužnosti. U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku sudjelovati kao prijavljeni niti se izjasniti na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju”, naveo je Tegeltija.

Odlazi na godišnji

Samo ova činjenica govori koliko se autorima “afere” žurilo da potvrde navode iz videozapisa bez obzira na stajališta druge strane. Tegeltija je ovlast na VSTV prepustio zamjenicama. 
“Od danas uzimam godišnji odmor u kojem razdoblju će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTV-a, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje od dužnosti, kako bi se institucija VSTV-a, u razdoblju mog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog mog sudjelovanja u radu, mogla opredijeliti o zahtjevima UDT-a”, naveo je predsjednik VSTV-a. On je upozorio kako zakonske odredbe ne omogućavaju vođenje ovakvog postupka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?