Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Cijepiti se u Hrvatskoj mogu državljani iz BiH s hrvatskim dokumentima

30. svibnja 2021. u 08:26 0 komentara 4340 prikaza

- Kada biste došli na cijepljenje? - glasilo je protupitanje iz Vrgorca kada smo ih iz Večernjeg lista kontaktirali i rekli da se nalazimo u Bosni i Hercegovini te objasnili kako imamo hrvatske dokumente, ali ne i hrvatsko prebivalište, kao i možemo li se cijepiti. Pritom su poručili kako se cijepljenje ne plaća. Na isti upit službi Zavoda za javno zdravstvo u Zadarskoj županiji, ljubazna sugovornica rekla je kako za sada uglavnom prakticiraju cijepljenje osoba koje imaju nekretnine u Zadru i okolici. Ali nakon nekoliko rečenica - kako nemamo stan ili neku prijavljenu adresu te da u BiH proces imunizacije slabo ide te da je nejasno kada bismo zapravo mogli doći na red za cijepljenje, kao i da bismo trebali putovati izvan zemlje, sugovornica je ipak poručila kako se može doći cijepiti svaki dan.

Kontaktirati županijske zavode

- To vam rade u dvorani Višnjik - rekla je i dodala kako svi koji se cijepe dobivaju karton na koji ovlašteni liječnik upisuje datum imunizacije, kao i vrstu cjepiva koja je primijenjena. Na taj karton upisuje se i podsjetnik kada se prima druga doza cjepiva. U slučaju da je to Pfizer-BioNTech, koji se najčešće dobiva u Hrvatskoj, docjepljivanje se obavlja najmanje tri tjedna kasnije, a može se i produljiti na šest tjedana. Kod Modernina cjepiva docjepljivanje se provodi nakon četiri tjedna. Kod AstraZenece to je razdoblje od tri mjeseca. Uz zdravstvene prednosti, oni koji su cijepljeni, a nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu dobiti i posebnu potvrdu o tome da su cijepljeni kako bi kasnije, kada se aktualiziraju tzv. COVID putovnice, mogli s time prelaziti granicu. Naime, jedina razlika između državljana Hrvatske koji imaju adresu prebivališta tamo i onih izvan nje, prije svih, Hrvata iz BiH je u tome što ne može biti izravno upisan podatak o cijepljenju u digitalnom obliku. Naime, to provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a budući da je cijeli sustav digitalno povezan, poznato je tko je cijepljen i automatski će dobivati digitalne potvrde koje će se zasigurno koristiti za prijelaz granice. Umjesto toga, hrvatski državljani izvan Republike Hrvatske mogu tamo gdje su se cijepili zatražiti izdavanje posebne potvrde o cijepljenju koju im izdaje tamošnji ured Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje će također vrijediti kao svojevrsna propusnica, piše Vecernji.ba. Cijena ovoga dokumenta je 30 kuna. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na svojoj internetskoj stranici https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/kontakti-zupanijskih-pozivnih-centara-za-prijavu-na-cijepljenje-protiv-bolesti-covid-19/ objavio i upute kako pristupiti cijepljenju, a najbolje je prije odlaska nazvati neke od brojeva telefona najbližih županijskih službi kod kojih se može provjeriti radno vrijeme, stanje s brojem cjepiva, kao i vrsta cjepiva te kada je i gdje najbolje doći na cijepljenje. Na ovoj web-stranici nalaze se i upute kako se može elektronički prijaviti za cijepljenje, a tu se upisuje osobni identifikacijski broj (OIB) ili pak matični broj (MBO). Isto se može učiniti i preko web-stranice cijepise.zdravlje.hr. Također, predstavljeni su i svi brojevi telefona na koje se mogu prijaviti “strani državljani koji se žele cijepiti u RH”.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.