11.542 nova cestovna vozila

Cijene mijenjaju čak i navike bh. vozača

automobili
18.06.2023.
u 21:45

U BiH prošle godine registrirana 11.542 nova cestovna vozila, od toga je 6580 prodanih novih putničkih/osobnih vozila, a 7612 putničkih i gospodarskih vozila

Cijene i pristupačnost, ali i kvaliteta, uz nove tehnologije, pokazalo se kako ipak mijenjaju navike vozača u BiH kada je u pitanju kupnja novih automobila, piše Večernji list BiH.

Naime, prema podacima iz informacije o registriranim vozilima za razdoblje od siječnja do prosinca prošle godine na području BiH, koju je izradio BiHAMK, tijekom prošle godine u BiH su registrirana 11.542 nova cestovna vozila, od toga je 6580 prodanih novih putničkih/osobnih vozila ili oko 57 posto, odnosno 7612 putničkih i gospodarskih vozila, što čini oko 66 posto od ukupnog broja prodanih novih vozila na području cijele BiH.

Brendovi i kupnja

Od ukupnog broja registriranih motornih vozila u BiH, 0,97 posto čine registrirana nova vozila koja su kupile fizičke ili pravne osobe u prošloj godini, navodi se u podacima BiHAMK-a. - Promatrajući udio pojedinih brendova novih putničkih/osobnih i gospodarskih cestovnih motornih vozila na bosanskohercegovačkim cestama, primjećuje se kako je tijekom prošle godine najprodavaniji brend bio Škoda s prodanih 1226 vozila ili 16,11 posto od ukupnog broja prodanih novih putničkih i gospodarskih motornih vozila, a slijedi Volkswagen s 950 ili 12,48 posto prodanih vozila, što znači da su u odnosu na prethodnu godinu ova dva brenda zamijenila mjesta na ljestvici. Toyota, sa 677 prodanih vozila ili 8,89 posto od ukupnog broja prodanih novih putničkih i gospodarskih vozila, zauzima treće mjesto - zaključeno je u podacima koje je prikupio BiHAMK. Dalje se na ljestvici vozila u koja su tijekom prošle godine odlučili investirati domaći vozači na četvrtom mjestu našla Dacia sa 619 vozila. Vozači u BiH su se tijekom prošle godine odlučili i za 345 vozila proizvođača Opel, zatim 389 marke Renault, kao i 340 onih koji nose znak Citroëna. Među novim vozilima na bosanskohercegovačkim prometnicama od prošle godine nalazi se i 476 automobila proizvođača Peugeot, 234 Audi, 490 vozila marke Hyundai, 145 proizvođača Suzuki, 285 vozila marke Kia, kao i 120 Seata.

Vozila prestara

Određen broj vozača ostao je vjeran njemačkom automobilskom divu te je tako svoju prvu registraciju u BiH prošle godine dobilo i 355 vozila marke Mercedes.

Uz njih, prvi put su registrirana 73 automobila marke Ford, 162 BMW-a, 30 vozila marke Nissan, zatim 184 marke Volvo, 92 Porschea te 178 marke Fiat. Preostala 242 nova vozila koja su prošle godine prvi put registrirana u BiH odnose se na marke vozila Mazda, Mitsubishi, Lexus, Honda, Lancia, Jeep, Mini... Inače, u navedenoj informaciji i publikaciji, koju je izradio BiHAMK, navodi se kako je u BiH tijekom prošle godine prvi put registrirano ukupno 69.011 cestovnih vozila, što čini 5,8 posto od ukupnog broja registriranih cestovnih vozila u BiH za prošlu godinu. Uspoređujući podatke o prvi put registriranim vozilima u prošloj godini s podacima iz 2021. godine, vidljivo je kako je broj prvoregistriranih vozila smanjen za 948, odnosno za 1,4 posto, a što je najvjerojatnije rezultat globalnih povećanja cijena, ali i usporene procedure isporuke i proizvodnje novih vozila.

Ovi podaci pokazali su i kako bh. vozači, ipak, prije svega gledaju na cijenu i ona je u odabiru najvažniji kriterij. Podaci pokazuju kako se i sve više bh. građana odlučuje za električna vozila, a tome su doprinijele i olakšice pri kupnji koje su uvele bh. vlasti. Veliki je problem u BiH starost vozila. Prema podacima iz prošle godine, prosječna starost motornih vozila u BiH je nešto više od 16 godina, s tim da ih je oko 45 posto starije od 21 godine, a više od 87 posto voznog parka starije je od 12 godina.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije