Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Cijene goriva u BiH rastu za 15, a cigareta za 20 feninga

07. studenoga 2017. u 08:00 0 komentara 1358 prikaza

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je na jučerašnjoj sjednici odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za 2018. godinu, piše Večernji list BiH. Članovi UO UNO, na sjednici koja je održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina za cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2018. godine. Prema usvojenoj odluci, koja se temelji na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2018. godine minimalna trošarina iznosit će 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična trošarina će umjesto 1,35 KM biti 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 104 KM umjesto dosadašnjih 96, 80 KM po kilogramu. Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO-a do 7. siječnja 2018., dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. siječnja iduće godine kako bi se obračunala razlika. - Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO-a do 30. studenog 2017. godine - priopćili su iz UNO-a BiH. I tu nije kraj poskupljenjima. Prema najavama, uskoro će i gorivo poskupjeti u BiH za 15 feninga. U analizi koju je uradio Reuters ističe se kako je došlo do značajnijeg rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, a taj val će uskoro doći i do BiH. Posljedica svega će biti povećanje cijena goriva za 15 feninga, a neke crpke su već povećale svoje cijene. Nastavak ovoga trenda znači kako će gorivo u BiH uskoro opet biti iznad dvije marke, a hoće li to dovesti do novih poskupljenja hrane, ostaje za vidjeti. Kada je zadnji put gorivo bilo na ovoj razini, cijene osnovnih životnih namirnica podignute su pod izlikom skoka cijena hrane. Nakon što je gorivo palo na 1,60 maraka, proizvođači nisu vratili cijene na prijašnju razinu. Svakako će biti zanimljivo hoće li opet krenuti inicijative za povećanje cijena hrane nakon što gorivo ponovno bude iznad dvije marke. Ako se to dogodi, to znači kako su cijene hrane dva puta podignute zbog iste cijene goriva. Nadležne institucije bi u tome slučaju svakako trebale reagirati. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.