Liste čekanja sve duže

Cijena smještaja u staračkim domovima u BiH i do 1800 KM

28.01.2024.
u 13:18

Liste čekanja u domovima za starije i nemoćne na području Federacije BiH sve su duže, a smještajni kapaciteti ne mogu zadovoljiti potrebe brojnih korisnika. Da imaju duge liste čekanja, potvrdili su za Avaz iz gotovo svih javnih domova, odnosno onih čiji su osnivači općine, gradovi i županije. U svim tim ustanovama su, usljed inflatornih skokova i poskupljenja, još ljetos povećali cijene usluga.

Iako se u većini domova, uprkos većim rashodima, “drže” te cijene, korisnike Staračkog doma Ljubuški, jedine takve ustanove iz djelokruga socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH, od 1. veljače dočekat će novi cjenovnik.

Međutim, kako su rekli iz ove ustanove, riječ je o povećanju od 10 posto, na što su bili primorani zbog poskupljenja energenata, ali i hrane. Nove cijene će se tako kretati od 1050 do 1500 KM.

Inače, njihov kapacitet od 100 korisnika je popunjen, a osim korisnika iz BiH, u ljubuškom domu borave i oni iz susjedne Hrvatske. Pri tome, liste čekanja su im ogromne, baš kao i u Gerontološkom centru Sarajevo, gdje na mjesečnoj razini imaju po 80 zahtjeva.

– U našem centru je 345 korisnika i s godinama su liste čekanja sve duže. Što se tiče cijena, one se kreću u rasponu od 700 KM za pokretne, 850 KM nepokretne, a 1000 KM je smještaj u jednokrevetnim sobama. Pratili smo cijene i u drugim ustanovama i mislimo da smo s našim cijenama najjeftiniji u cijeloj BiH – rekao je direktor Mirza Musa za Avaz.

Zajedničko svim listama čekanja jeste to da se radi o nepokretnim i dementnim osobama, pa čak i onima mlađim od 65 godina. U Domu umirovljenika Tuzla pokretni korisnici u dvokrevetnoj sobi plaćaju smještaj 820 KM, a polupokretni i nepokretni 1100 KM, dok ta usluga za one koji boluju od svih oblika demencije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti košta 1150 KM. U Penzionerskom domu sa stacionarem ZDŽ u Zenici imaju 170 korisnika, a njihove usluge koštaju od 1200 do 1240 KM.

I Centar za stare i iznemogle osobe Mostar se ubraja među najjeftinije u BiH, a u toj ustanovi su jesenas povećali cijene za 17 posto. Za pokretne korisnike cijena smještaja je sada 750 KM, a za nepokretne 900 KM.

Iako su cijene u javnim domovima u pravilu niže, posebno jer su njihove usluge subvencionirane, onaj u Ravnom, koji ima kapacitet od 54 osobe, ubraja se među skuplje. Pokretne osobe plaćaju 1000 KM, polupokretne 1100 KM, nepokretne 1300 KM, a osobe koje boluju od demencije 1800 KM.

Nedostatak smještajnih kapaciteta u javnim ustanovama godinama nadomještaju privatni domovi, gdje su cijene znatno više i u prosjeku kreću se od 1500 KM pa naviše. No, u većini privatnih ustanova usluga za korisnike je mnogo bolja i raznovrsnija.

Međutim, iz Centra „Miran san“, koji svoje objekte ima na području Mostara, Sarajeva i Posušja, kazali su nam da se njihova cijena smještaja okvirno kreće 1200 KM.

– Vjerujem da smo među jeftinijima kada je riječ o privatnim domovima, a to pokazuje činjenica da su nam kapaciteti u svim objektima popunjeni. Trenutno imamo 120 korisnika i, naravno, liste čekanja. Uskoro ćemo imati još jedan objekt u Sarajevu, a planiramo i novi na području Mostara – rekao je direktor Centra Jure Bašić za Avaz.

U registru ustanova kojima su osnivači gradovi, općine i županije nalazi se njih devet, dok je pet onih koje su osnovale NVO. Prema nepotpunim podacima, samo na području FBiH je više od 30 privatnih domova za stare i iznemogle osobe, prenosi Avaz.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije